A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Як психологічно підтримати підлітка під час вступної кампанії

Опубліковано 05 липня 2023 року о 16:55


Вступ до закладів професійної, фахової передвищої або вищої освіти є досить стресовим фактором для підлітків та їхніх  батьків, адже діти та дорослі розуміють відповідальність вибору, відчувають тривожність щодо успішності вступної кампанії. Психологи ГО «Підтримай дитину» підготували поради для батьків, як підтримати підлітка під час вступу.

  1. Будьте на боці вашої дитини. Дуже часто батьки занадто тиснуть на дитину в прагненні забезпечити максимальний успіх та найвищі результати, адже розуміють важливість освіти і хочуть для дитини найкращого. Проте саме ви маєте бути найбільшим союзником дитини. Незалежно від того, чи вступить вона в омріяний заклад освіти, ви маєте підтримувати її завжди, бо ви її батьки. Дитина має завжди відчувати, що ваша любов є безумовною: як би не склалася вступна кампанія, ви завжди підтримаєте її.
  2. Дайте дитині висловитися та почуйте, що вона хоче. Навіть якщо ви вже заздалегідь обрали заклад освіти, перепитайте ще раз в дитини її думку, обговоріть «за» та «проти». Вступ до омріяного закладу освіти є тільки початком  шляху дитини в навчанні: ви маєте впевнитися, що дитина змотивована до подальшого навчання та опанування професії.
  3. Підтримайте емоції дитини. Вступна кампанія може викликати в дитини різні почуття та стани: нервозність, тривожність, страх неуспіху чи помилки, гнів на себе тощо. Особливо ці почуття є складними для підлітків, адже вони часто намагаються приховати їх та вважають, що вже занадто дорослі для вашої підтримки. Спробуйте поговорити з ними про те, що вони відчувають, поділіться своїми власними почуттями та запевніть, що ви завжди поруч і що їх емоції виправдані та зрозумілі зараз.
  4. Будьте чуйним. Звертайте увагу на стан дитини та намагайтеся забезпечити їй відчуття емоційної безпеки. Вступна компанія є страсовою для дитини, ваше завдання максимально знизити рівень стресовості вдома та забезпечити для вступника безпечне місце, де він може відпочити та отримати підтримку.
  5. Потурбуйтеся про фізичний стан дитини. Простежте, аби дитина відпочивала, максимально дотримувалася режиму дня та харчувалася вчасно. Це досить складно з підлітками, так як вони часто нехтують сном або режимом дня,  проте спробуйте м’яко проговорити потребу дбати про фізичний стан і покажіть самі приклад.
  6. Не критикуйте, а підтримайте позитивне мислення вашої дитини. Не намагайтеся вказувати, що дитина робить не так і втримайтесь від засуджуючих висловлювань. Навпаки, спробуйте підтримувати позитивне налаштування дитини, навіть якщо вона відчуває наразі труднощі. Критика не допоможе вашій дитині осягти успіху, проте може нашкодити вашим подальшим стосункам.
  7. Будьте для дитини найбільшим уболівальником. Ваша дитина може не вступити в омріяний заклад освіти, але вона все рівно буде вашої дитиною і ви безумовно її любите. Ваша критика, ваша тривожність це прояв вашої турботи, але вашій дитині наразі потрібен її щирий вболівальник, який підтримає та дасть впевненість у своїх силах, порадить та підтримає, яким би не були результати вступної компанії. 

Як підтримати впевненість підлітка під час вступної компанії

Підлітки в більшості випадків є дуже чутливими та їх впевненість у собі залежить від дуже великої кількості факторів, у тому числі від налаштування та особливостей мислення. Під час вступної компанії впевненість підлітків у собі може значно зменшитися під тиском зовнішніх факторів чи внутрішніх переживань. У тому числі, як зазначають експерти ГО «Підтримай дитину», в дітей може проявлятися негативне мислення, яке буде заважати під час вступної компанії обрати заклад освіти, бажану  спеціальність тощо.

Загалом є 5 проявів негативного мислення, що можуть вплинути на налаштування дитини під час вступної копаній, зокрема: 

  • фіксоване негативне мислення: «Я не можу цього зробити» або «Я навіть не буду пробувати, бо не зможу»;
  • негативне налаштування: «Я просто знаю, що я не така/такий»;
  • негативне порівняння: «Я гірша/гірший ніж інші»;
  • відключення: перепони можуть бути реальними, проте вирішувальні, але дитина навіть не намагається шукати такі рішення;
  • мислення, що передбачає чіпляння за проблеми.

Аби підтримати свою дитину ви можете виконати просту вправу та запропонувати дитині при фіксованому мисленні перетворити її негативне налаштування на тимчасову проблему. Зокрема фразу «Я не можу цього зробити» варто доповнити словом «поки»: «Я поки не можу цього зробити». Таке формулювання буде забезпечувати налаштування дитини на успіх та сприятиме зменшенню тривожності дитини перед випробуваннями вступної компанії. 


Як підтримати дитину, якщо вона не вступила в бажаний заклад вищої освіти

Вступ до омріяного вищого навчального закладу є метою більшості учнів випускних класів. Підлітки готуються завзято та старанно до вступної компанії. Однак, іноді  ситуація складається за зовсім іншим, не запланованим й небажаним, сценарієм. Відкривши рейтинги вступників, підліток може побачити своє прізвище в самому низу списків. Тобто омріяне навчальне місце в цьому році він не отримав. В цей момент дитину захоплюють найрізноманітніші емоції та почуття: розпач, страх, тривога, провина, зневіра у собі та власних силах тощо. Але поруч із дитиною завжди знаходяться батьки, які можуть її підтримати й запобігти руйнівним наслідкам. Команда психологів “Підтримай дитину” розробили рекомендації для батьків як підтримати дитину, якщо вона не вступила вбажаний заклад вищої освіти:

  • Будьте поруч. Скоріш за все, дитина важко переживає свою невдачу. їй  потрібно із кимось поговорити та відчути підтримку. Вислуховуйте всі скарги дитини, дозвольте їй побути “маленькою” поруч із вами.
  • Демонструйте дитині, що ви її приймаєте та любите попри невдачі. Дитина повинна відчувати, що не має “заслуговуввти” батьківську любов, вона має бути беззаперечною, просто за те, що вона є.
  • Не звинувачуйте дитину у невдачі. Не докоряйте дитині, ніби вона погано готувалась до іспитів, занадто багато гуляла із друзями,  не відповідальна тощо. Такі слова не змінять ситуацію із вступом, проте можуть глибоко травмувати дитину, пригнічити інтерес до навчання  та стати чинниками затяжної депресії.
  • Забудьте про залякування. Не опелюйте професіями двірника чи касира у ваших розмовах. Навпаки, мінімізуйте негативні наслідки. Акцентуйте, що ваша дитина має здібності та все в неї вийде наступного разу. Складена ситуація - це новий досвід, а не трагедія.
  • Вкажіть на можливості. Проаналізуйте із дитиною ситуацію та віднайдіть переваги. Наприклад, вона зможе відпочити від напруженого переоду складання іспитів, за рік підготуватися краще та досягти мети або спробувати щось інше та змінити професійні орієнтири тощо.
  • Розробіть разом із дитиною план подальших дій. Ви можете скласти список чи намалювати пункти, якими дитині тепер необхідно буде керуватися. Однак, ненав’язуйте дитині свою думку та переконання, а дослухайтеся до її бажань. Чи вона спробує ще наступного року прийняти участь  у вступній компанії, чи зверне увагу на іншу спеціальність - вибір виключно його чи її.
  • Зверніть увагу на фізичний та психологічний стан дитини. Невдача може спричинити депресивні стани в дитини. Проконтролюйте, чи нормально дитина спить, харчується, чи стали їй притаманні емоційні гойдалки тощо. Уразі фіксації тривожних сигналів зверніться до відповідного фахівця (психолога, невропотолога тощо). 

Дотримуючись цих простих рекомендацій, батьки не тільки якісно підтримають своїх дітей, а й зміцнять довірливі стосунки, налагодять комунікацію, сприятимуть зростанню психологічно благополучної молоді.