A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Як організувати режим дитини на літніх канікулах: поради для батьків

Опубліковано 18 липня 2023 року о 16:25


Під час літніх канікул діти мають багато вільного часу і не обтяжені, на їхню думку, більшістю обов'язків школяра. Проте батькам важливо правильно організувати цей час і наповнити його корисностями — інакше стан дитини може погіршитися. Зʼясовуємо разом із психологами ГО «Підтримай дитину», які негативні наслідки може мати відсутність режиму і як цьому запобігти.

Серед найпоширеніших проблем відзначаємо:

  • погіршення якості сну;
  • виникнення проблем харчової поведінки (голодування, переїдання, порушення функціонування ШКТ тощо);
  • зниження (у деяких випадках погіршення) мозкової активності (уваги, пам'яті, мислення тощо);
  • розвиток ігрової залежності (постійне перебування у телефоні, за комп'ютером);
  • погіршення навичок комунікації через обмеженість соціальних контактів.

Щоб цього уникнути, разом з дитиною виконайте низку простих кроків, що сприятимуть її комплексному розвитку, а у вільний від школи період ще й зроблять щасливою:

  1. Разом організуйте режим дня, якого дитина має дотримуватися протягом літніх канікул. Нехай цей розклад не дуже відрізняється від звичного під час шкільного навчання. Дитина має прокидатися вранці, а не пообіді. Пропишіть орієнтовний графік харчування на день, що міститиме основні прийоми їжі. Обов'язково домовтеся про ранкову гімнастику та щоденні прогулянки на свіжому повітрі.
  2. Оформіть ваші домовленості із дитиною як нагадування — просто і зрозуміло. Створіть разом яскравий плакат з основними пунктами. Для старших дітей чудово підійде щоденник або планер, у якому вони фіксуватимуть справи на день.
  3. Наповніть канікули постійними активностями. Відвідайте з дитиною декілька занять різних гуртків (малювання, танці, конструювання тощо), щоб вона сама обрала найцікавіше. Підтримайте вибір дитини. Можете запропонувати літній табір. Він буває різних форматів і спрямувань. Але не тисніть на дитину — її рішення має бути добровільним.
  4. Заздалегідь домовтеся про обмеження у використанні гаджетів. Відведений час для гри за комп'ютером чи в телефоні має бути сталим.
  5. Допоможіть дитині віднайти ціль, яку вона зможе досягти протягом літніх канікул. Наприклад: навчитися плавати, малювати у стилі реалізму, поліпшити техніку читання тощо.
  6. Запропонуйте дитині години ненасильницького навчання. Доберіть разом цікаві книжки, розвивальні ігри, завдання, з якими можна закріпити шкільні знання та водночас весело провести час.
  7. Визначте для дитини посильні домашні обов'язки. Це привчатиме її до підтримання чистоти, охайності, визначатиме її важливість та зону відповідальності в житті сім'ї.
  8. Будьте прикладом для дитини. Якщо ви заборонятимете їй грати в телефоні, а самі постійно триматимете його у руках, дитина теж не дотримуватиметься цього правила. Домовтеся, що режим дня стосується всіх членів родини. Тоді і дитина наслідуватиме ваші дії, а в родині пануватиме взаєморозуміння і взаємопідтримка.

Діти легко захоплюються новими справами, швидко засвоюють і дотримуються правил, які самі встановили та з якими погодилися. Літні канікули мають минути під гаслом «Ще більше цікавого». Такий підхід допоможе дитині без особливих труднощів повернутися до навчального процесу і з готовністю здобувати нові знання.

Додаткові матеріали ви можете знайти в телеграм-каналі «Підтримай дитину».