A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулося засідання Спілки ректорів ЗВО

Опубліковано 13 лютого 2024 року о 16:50


12 лютого відбулося засідання Спілки ректорів ЗВО, на якому учасники обговорили реформу системи вищої освіти. Представники МОН обговорили виклики, з якими стикається вища освіта в Україні, а також поділилися планами і рішеннями щодо їхнього подолання.

Михайло Винницький розповів про перспективи модернізації мережі ЗВО й озвучив головні критерії, які мають впливати на укрупнення закладів. Перший — це відповідність кількості населення міста чи області. У містах, де проживає менш як 100 тисяч населення і працює один ЗВО, який потрібно зберегти, адже заклади вищої освіти тут є практично містоутворювальними. У містах, де проживає від 100 до 350 тисяч громадян, варто утримувати не більше двох ЗВО. Це зберігатиме конкуренцію між ними і водночас не сприятиме розпорошенню цінних людських і матеріальних ресурсів. У містах із кількістю жителів більш як 350 тисяч мережа має формуватися, передбачаючи заклади трьох типів: навчальні інститути, які мають тісний зв'язок із роботодавцем, дослідницькі університети та міжгалузеві або спеціалізовані академії.

Другий критерій — у ЗВО (крім містоутворювальних) має бути не менше 5 тисяч студентів денної форми навчання. Загальна мета: дійти до середнього показника кількості студентів у ЗВО, який становитиме 10 тисяч. Рішення про об’єднання ЗВО має спиратися на аналізі стану закладу, вивченні акредитацій освітніх програм та наявності у місті відповідного партнера ЗВО.

Про фінансування закладів вищої освіти та порядок прийому до ЗВО у 2024 році доповів Олег Шаров. Нині опрацьовуються результати громадського обговорення проєкту Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році. До Порядку планують внести зміни щодо бюджетного фінансування вищої освіти та нової редакції Переліку галузей та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

Учасники засідання висловилися за створення робочих груп з питань модернізації мережі, зокрема на регіональному рівні. Міністерство продовжуватиме тісну й плідну співпрацю із Спілкою ректорів України щодо всіх трансформаційних ініціатив.