A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулося засідання Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при МОН України

Опубліковано 11 грудня 2023 року о 15:20


7 грудня 2023 року відбулося чергове засідання Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України. Під час засідання підсумували діяльність Громадської ради за п’ятнадцять років її існування.

Зокрема, за цей період Громадська рада активно сприяла викладанню курсів морального спрямування в закладах освіти всіх рівнів, брала участь у законотворчій роботі, розробленні нормативних документів для подальшого розвитку системи освіти в Україні.

Основні результати діяльності Громадської ради:

  • сприяння подальшому викладанню курсів морального спрямування та проведенню відповідних заходів, зокрема в контексті забезпечення національно-патріотичного виховання;
  • розв’язання питання можливості релігійних організацій засновувати заклади освіти всіх рівнів;
  • сприяння в Законі України «Про вищу освіту» можливості державного ліцензування та акредитації закладів вищої духовної освіти зі збереженням їхніх особливостей;
  • забезпечення процесу державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих закладами вищої духовної освіти.

На зустрічі підсумували діяльність Громадської ради впродовж 2023 року. Протягом року вона провела три засідання, під час яких порушили питання подальшої роботи Громадської ради, затвердили план її діяльності на 2023 рік, а також обговорили питання стану та забезпечення викладання курсів морального спрямування в закладах освіти.

У 2023 році члени Громадської ради брали активну участь у діяльності робочих груп з опрацювання законопроєктів про позашкільну та дошкільну освіту при Комітеті з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України. Члени Громадської ради надали пропозиції до проєкту Державного стандарту профільної загальної середньої освіти, а також до інших нормативно-правових актів у сфері освіти.

Упродовж 2023 року члени Громадської ради брали участь у роботі Комісії з державного визнання документів про вищу духовну освіту та Комісії з державного визнання документів про наукові ступені та вчені звання. Протягом 2023 року Комісія провела 11 засідань, розглянула 342 справи, з яких визнала документи про вищу духовну освіту 309-ти осіб. Нині до розгляду готують ще понад 40 справ випускників закладів вищої духовної освіти. Комісія провела засідання в жовтні цього року, за результатами якого ухвалено рішення про державне визнання на рівні «доктор філософії» документів 4-ох випускників закладів вищої духовної освіти.

Також під час засідання Громадської ради обговорили пропозиції до плану її діяльності в 2024 році. Заплановано, що наступне засідання Громадської ради відбудеться в лютому 2024 року. 

Довідково:

Громадську раду з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України було створено в жовтні 2008 р. згідно з наказом МОН від 20.10.2008 р. № 941 та відповідно до ініціативи церков і релігійних організацій України.

Громадську раду створили для сприяння всебічному забезпеченню свободи совісті та подальшої гармонізації державно-конфесійних відносин у галузі освіти, підтримання постійного діалогу із церквами та релігійними організаціями, більш ефективного використання їхнього потенціалу у виховному процесі.

Громадська рада з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України стала першим консультативно-дорадчим органом такого формату.