A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулася зустріч із представниками Посольства Японії в Україні та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA)

Опубліковано 18 жовтня 2023 року о 16:00


Сьогодні, 18 жовтня 2023 року, до МОН завітали представники Посольства Японії в Україні та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) на чолі з віцепрезидентом Наокі Андо. Вони зустрілися з першим заступником міністра Євгеном Кудрявцем і заступником міністра Дмитром Завгороднім, щоб обговорити деталі партнерства та окреслити перспективу його продовження. 

Ще з початку повномасштабного вторгнення японський уряд підсилив українську освітню систему. Зокрема, у межах Грантової угоди для Програми екстреного відновлення між урядом України та Японським агентством міжнародного співробітництва, у якій МОН бере участь у двох фазах проєкту «Невідкладне покращення обладнання для надання освітніх послуг». 

Сума гранту першої фази становить 1 млрд 430 тисяч японських єн (10 млн 702 тис. 191 долар США). Це надзвичайно вагомий внесок у надання освітніх послуг в умовах воєнного стану. За ці кошти заплановано закупівлю комп’ютерного та іншого обладнання для 85 цифрових освітніх центрів (digital learning centers — DLC). Ці центри є окремими приміщеннями у закладах освіти (школах, профтехах, коледжах тощо), які слугують укриттям та одночасно простором для навчання. Перші поставлення техніки (ноутбуків, планшетів, Wi-Fi-роутерів) очікують уже у грудні цього року. 

Сума гранту другої фази становить 1 млрд 202 тисячі японських єн (8 млн 040 тис. 940 доларів США). Ці кошти підуть на забезпечення потреб:

  • закупівлю комп’ютерного і мультимедійного обладнання для 133 класів НУШ на деокупованих територіях, де це обладнання було знищено чи розграбовано;
  • друк підручників — понад мільйон примірників з української та зарубіжної літератури для учнів 5 класів;
  • забезпечення обладнанням навчально-практичних центрів закладів профтехосвіти аграрного спрямування — орієнтовно 10 комплектів. 

Крім цього, уряд Японії підсилив проєкт МОН «Екосистема психологічної допомоги у сфері освіти», який надає можливість освітянам, шкільним психологам, учням, студентам та їхнім батькам безплатно набувати навички щодо надання першої психологічної допомоги, роботи зі стресом, здійснення супервізії від клінічних психологів тощо. Він реалізується спільно з Інститутом модернізації змісту освіти та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти.

У межах проєкту з червня 2023 року стартувала Програма психосоціальної підтримки від Японського агентства міжнародного співробітництва. Програма містить 45 відеолекцій від провідних японських фахівців у сфері психології, які діляться практичними інструментами управління стресом, надання першої психологічної допомоги на основі практичного досвіду психосоціальної підтримки у надзвичайних ситуаціях. 

Дякуємо пану Наокі Андо, JICA та Посольству Японії в Україні за змістовну співпрацю! Віримо у подальше ефективне й результативне партнерство!