A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Лілія Гриневич обговорила втрату науково-дослідного судна та фінансування досліджень з Президентом Німецького дослідницького співтовариства

Опубліковано 25 квітня 2017 року о 18:00

Україна хоче поновити спільні з Німеччиною проекти у сфері морських досліджень. Про це заявила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час зустрічі з Президентом Німецького дослідницького співтовариства Петером Штрошнайдером.

«Україна через незаконну анексію Криму Росією втратила значну частину інфраструктури морських досліджень, розташовану в Севастополі, і зараз з міжнародною допомогою відновлює таку інфраструктуру в Одесі. Україна вдячна партнерам, які надають сприяння в цьому відновленні», – додала Міністр.

Вона наголосила, що суттєвим викликом для України є не лише втрата науково дослідних інститутів, що були розташовані в Криму, а й втрата наукового судна, яке використовувалося для морських досліджень. Можливо, в рамках спільних досліджень українські науковці зможуть працювати на німецьких суднах, поки Україна не врегулює це питання.

Президент Німецького дослідницького співтовариства розповів, що така співпраця є більш ніж можливою, але потрібно зайнятися цим питанням на системному рівні.

З 2016 року Міністерством освіти і науки України та Міністерством вищої освіти та досліджень ФРН здійснюються не лише традиційні «проекти мобільності», а й нові «структурні» проекти, які передбачають зміни в організації наукових досліджень.

За результатами конкурсу сторонами відібрано 12 спільних (6 «традиційних» + 6 «структурних») проектів-переможців. З українського боку серед переможців є університети Донеччини – Приазовський державний технічний університет (Маріуполь) та Донецький національний технічний університет (Покровськ).

«Дуже важливо підтримувати проекти, які потенційно матимуть системний вплив на наукове середовище в Україні. А залучення до цього процесу евакуйованих вишів має і важливе політичне значення», – зазначила Лілія Гриневич.

Міністр представила також структурні зміни, що зараз відбуваються в системі управління та фінансування наукою. Так, вона розповіла про запуск Нацради з питань науки і технологій та відбір представників до Наукового комітету Нацради.

«Саме цей Комітет братиме безпосередню участь у запуску Нацфонду досліджень, що стане важливим елементом у системі фінансування науки. Зокрема, він має відіграти важливу роль у підтримці грантового фінансування прикладних досліджень», – пояснила Міністр.

Петер Штрошнайдер додав, що зараз Україна має бути дуже обачною в процесі побудови нових механізмів фінансування, адже важливо закласти довіру до них. Особливо, якщо йдеться про грантове фінансування.

«Довіра має бути такою, щоб у чесності конкурсу не сумнівалися не лише переможці, а й проекти, які не отримали грошей. Лише так ця система реально працюватиме. Крім того, важливо чітко зрозуміти різницю між прикладними і фундаментальними дослідженнями, не забувати, що саме фундаментальні дослідження здійснюють прориви, що повністю змінюють сприйняття світу людиною», – відзначив Петер Штрошнайдер.

Довідково:

Німецьке дослідницьке співтовариство (DFG) – головна самоврядна суспільна установа з питань сприяння науковим дослідженням у Німеччині. Фінансується державою та урядами федеральних земель. Керується самостійно обраною президією, президентом та генеральним секретарем.

DFG існує вже понад 90 років. Основна його діяльність полягає в підтримці та допомозі видатним ученим і дослідницьким проектам. Сьогодні DFG має налагоджену систему фінансування наукових досліджень в Німеччині, є визнаним авторитетом в Німеччині та за її межами.

Осередок Німецького дослідницького співтовариства знаходиться в місті Бонн (Німеччина).

Більше фото - за посиланням