A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Основні підходи до формування стандартів юридичної освіти має схвалити експертне середовище, – рішення робочої групи

Опубліковано 06 червня 2016 року о 20:53

Створення концепції реформування юридичної освіти та розроблення першого в Україні стандарту юридичної освіти – визначено пріоритетом Міністерства та робочої групи із реформування юридичної освіти в Україні. Про це йшлося на зустрічі в Міністерстві освіти і науки 6 червня. До її складу увійшли представники Міносвіти, Мінюсту, USAID та незалежні експерти.

«Найближчими місяцями нам варто закінчити розробку та узгодити концепцію реформування правничої освіти із громадськістю, університетами та експертним середовищем. Саме така концепція дозволить повноцінно реалізувати стандарт, який розробляє науково-методична комісія, визначить майбутню структуру юридичної освіти в Україні та вдосконалить механізм доступу юристів до професії. Саме на це зараз мають бути скеровані сили робочої групи, яка буде створена спільними зусиллями Міністерства освіти та Міністерства юстиції», – зауважила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Серед дискусійних питань, які належить винести на обговорення експертного середовища, залишається питання перегляду структури юридичної освіти, що передбачає пошук ринку праці для бакалаврів та магістрів з права або запровадження наскрізної магістерської програми, так, як це є у підготовці спеціалістів медичних спеціальностей.

Окремо піднімалось питання якості підготовки правників, яка дуже відрізняється в залежності від навчального закладу.

«Необхідно робити акцент на якості правничої освіти та запровадити єдині вимоги до результатів навчання випускників всіх правничих шкіл. Потрібно подолати ту ситуацію, яка склалася сьогодні, коли величезний ресурс держави, університетів та громадян витрачається неефективно, адже дуже мало випускників юридичних факультетів знаходять своє місце на ринку праці», – підкреслив член Вищої ради юстиції України Андрій Бойко.

Зі свого боку представники проекту USAID «Справедливе правосуддя» висловили повну підтримку Міністерству освіти та Міністерству юстиції в реформуванні юридичної освіти та майбутній робочій групі.

«Ми вважаємо, що це дуже важливий проект для реформування української освіти і України в цілому, тому до закінчення терміну дії проекту USAID «Справедливе правосуддя» ми готові надавати логістичну, фінансову та експертну підтримку в цій роботі», – повідомив керівник проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» Девід Майкл Вон.

Під час зустрічі також піднімалося питання готовності вишів та Українського центру оцінювання якості освіти до проведення першого в Україні пілотного проекту із запровадження вступних випробувань у формі ЗНО на магістратуру з права.

Нагадаємо, у липні 2016 року Міністерство освіти і науки разом з 9-ма вишами та за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» проводить пілотний проект із запровадження вступних випробувань у формі ЗНО на магістратуру з права. Планується, що в ньому візьме участь близько 3000 бакалаврів.