A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН і Рада з питань вищої освіти Туреччини оновлять формат співробітництва у вищій освіті

Опубліковано 24 травня 2016 року о 11:10

23 травня 2016 року у Міністерстві освіти і науки України відбулась зустріч міністра Лілії Гриневич з делегацією Ради з питань вищої освіти Турецької Республіки на чолі з головою Ради Єкта Сарачем, а також Надзвичайним і Повноважним Послом Турецької Республіки в Україні Йонетом Джаном Тезелем.

Під час зустрічі було досягнуто домовленості щодо оновлення формату співробітництва у галузі вищої освіти між Україною і Туреччиною. Лілія Гриневич зазначила, що Уряд Туреччини надавав щороку від 45 до 50 стипендій на навчання у турецьких університетах для кримських татар та турків-месхетинців. Міністр висловила пропозицію щодо відповідного надання місць для навчання турецьких громадян в Україні. Також було розглянуто питання щодо впровадження подвійних дипломів між турецькими та українськими ВНЗ. Пріоритетним напрямом у співпраці країн було визначено і партнерство у наукових дослідженнях між українськими і турецькими університетами.

Лілія Гриневич повідомила, що українські навчальні заклади мають потребу у викладачах-носіях турецької мови, оскільки вона вивчається у низці вітчизняних шкіл і університетів.  Голова Ради Єкта Сарач висловив готовність турецької сторони надати Україні підтримку у цьому питанні. Він також зазначив, що планується запровадження вивчення української мови у Стамбульському університеті.

Єкта Сарач зазначив, що Україна і Туреччина співпрацюють у багатьох напрямах, але саме співпраця у галузі освіти забезпечує міцний зв’язок між країнами. Єкта Сарач наголосив на необхідності розвитку та поглиблення співпраці в освітній галузі між двома країнами. У межах візиту делегації було заплановано ознайомлення з передовими вищими навчальними закладами України, зокрема, представники Ради відвідали Національний авіаційний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут».

Довідково: Рада з питань вищої освіти Турецької Республіки є конституційним органом, що відповідає за вищу освіту у Туреччині. Голова Ради за протокольним старшинством йде одразу за членами Ради Міністрів.