A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українська антарктична станція «Академік Вернадський» відзначає 20-річчя

Опубліковано 10 лютого 2016 року о 10:35

У лютому 2016 року вітчизняні дослідники Антарктики відзначають 20-річчя Української антарктичної станції «Академік Вернадський».

На початку квітня 2016 року, коли відбудеться зустріч ювілейної 20-ї української антарктичної експедиції, яка зимувала сезон 2015-2016 років на станції, буде відзначатися 20-ліття досліджень України в Антарктиці. Адже в цей період наші науковці вперше взяли участь у виконанні проектів ІІІ Міжнародного Полярного Року, який тривав три зимівельні сезони. Українські вчені успішно провели в Києві ХХХІ Консультативну нараду країн-підписантів Договору про Антарктику, ініціювали регулярне проведення в українській столиці Міжнародних антарктичних конференцій (МАК). Також було започатковано низку робіт, спрямованих на модернізацію станції та створення Національної бази антарктичних даних.

Оргкомітет з проведення урочистостей затвердив план заходів, частина яких вже реалізована. Зокрема, виданий двотомний Прес-кліп «Антарктична Україна в дзеркалі преси 1994-2014 років», готуються проекти ювілейної поштової марки та художніх конвертів тощо.

6 лютого відбувся інформаційний телеміст із Антарктикою з нагоди 20-річчя Української антарктичної станції «Академік Вернадський». У заході взяли участь заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, директор Національного антарктичного наукового центру МОН України Валерій Литвинов, академіки НАН України. Українські науковці з острова Галіндез доповіли присутнім у студії про роботу станції Академік Вернадський.

9 лютого 2016 року в Національному музеї історії України відкрита спеціальна експозиція, присвячена ювілею станції «Академік Вернадський».

За словами директора Національного антарктичного наукового центру Валерія Литвинова, ювілейні заходи щодо відзначення 20-річчя Української антарктичної станції «Академік Вернадський» сприятимуть прискоренню розгляду у Верховній Раді України законопроекту «Про діяльність України в Антарктиці», конче потрібного для зміцнення правових підстав цієї діяльності та підтримки вітчизняних дослідників.

Слід зазначити, що 31 березня 2015 року на антарктичну станцію вирушила двадцята українська антарктична експедиція. У складі експедиції 12 фахівців – біологи, метеорологи, геофізики та інженери-механіки, лікар та повар.

Наукова база на Аргентинських островах поблизу Антарктичного півострова була заснована під час британської експедиції на Землю Грейама в 1934-1937 роках. У 1947 році англійці вирішили заснувати повноцінну цілорічну метеорологічну станцію. Станція була названа базою «F», а в 1977 році була перейменована в станцію «Фарадей». 6 лютого 1996 року над Антарктидою замайорів синьо-жовтий прапор України. Минуло 20 років з часу, коли Англійське Антарктичне Товариство передало Україні станцію «Фарадей». Згодом українська станція була названа «Академік Вернадський».

За інформацією Національного антарктичного наукового центру МОН України