A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Україна підтвердила намір долучитися до Коаліції шкільного харчування

Опубліковано 20 жовтня 2023 року о 13:45


18— 19 жовтня відбувся Перший глобальний саміт Коаліції шкільного харчування (далі — Коаліція), у якому від України взяли участь заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін та голова правління ГО «Національна асоціація громадського харчування» й керівник проєктного офісу Реформи шкільного харчування Орест Степаняк. Вони презентували делегатам із понад 90 країн успіхи реформи системи харчування в закладах освіти в Україні. Водночас на полях саміту були проведені переговори з представниками міжнародних організацій та урядів інших країн, які впроваджують національні реформи шкільного харчування. Наступним кроком для України стане членство в Коаліції.

Реформа шкільного харчування розпочалася в Україні ще у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Навіть попри повномасштабну війну, за три роки вдалося створити дієвий механізм, який дозволяє кожному освітньому закладу в Україні якісно змінити підходи до харчування учнів. Про це під час виступу на саміті розповів Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар.

«Україна поділяє філософію і цінності, які об'єднали багатьох партнерів та уряди понад 90 країн навколо однієї мети: покращення якості та зміцнення системи шкільного харчування. Навіть в умовах повномасштабної війни ми працюємо над посиленням системи контролю якості, модернізацією інфраструктури, підготовки технологічних карт страв. Ці кроки дають змогу формувати культуру здорового харчування, починаючи з кожної окремої громади, адже реформа шкільного харчування — це насамперед питання здоров’я наших дітей та майбутнього здоров’я цілої нації. Україна має досвід реформування шкільного харчування в умовах надзвичайної ситуації та роботи на прифронтових територіях і готова поділитися ним з учасниками Коаліції. Тому участь у саміті для представників міжурядової делегації від України — це можливість обмінятися досвідом і мобілізувати нові ресурси та можливості під час наступних етапів реформування системи шкільного харчування», — сказав Ігор Кузін.

В Україні затверджено нові нормативи і регламенти, змінений Порядок організації харчування в закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, розроблено три технологічні моделі організації харчування в закладах освіти. Кожна школа обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити всім дітям рівний доступ до якісної їжі.

«Якісне харчування в школі — це запорука здоровʼя, активності й успішності в навчанні учнівства, а також внесок у їхнє майбутнє, адже навички здорового харчування закладають з дитинства. Проте ми розуміємо, що зміна харчування в школі — це, безумовно, важливо, але лише один аспект виховання здорових громадян. Тому в стандарт освіти Нової української школи закладено навчання навичок здорового харчування. Зокрема, через вивчення предметів та інтегрованих курсів соціальної здоровʼязбережувальної освітньої галузі учнівство дізнається, як відрізняти шкідливі й корисні продукти, скільки потрібно їсти, щоби бути здоровими та фізично активними, чим можна замінити дуже смачні, але шкідливі продукти тощо. І, звісно, школи намагаються залучити батьків, заохочуючи їх дотримуватися системи здорового харчування вдома. Ми вдячні міжнародним партнерам, які допомагають Україні поліпшувати харчування в школах і популяризувати цю тему серед учительства і батьківства. Потужна підтримка і досвід міжнародної спільноти дають Україні змогу навіть в умовах війни продовжувати реформу, не зупиняти роботу із забезпечення дітей здоровим харчуванням та прищеплювати корисні навички. Тільки така комплексна робота здатна виховати громадян, які відповідально ставляться до свого харчування й передаватимуть такі життєві принципи вже своїм дітям», — сказав заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

За підтримки міжнародних партнерів триває створення кулінарних хабів у Київській, Одеській, Полтавській та Тернопільській областях, де навчаються кухарі-тренери, які згодом передаватимуть здобуті знання і навички колегам у регіонах. 1000 кухарів уже пройшли навчання, ще 600 — планують зробити це до кінця року.

У Бучі будують фабрику-кухню, у якій готуватимуть їжу для освітніх закладів місцевих громад. Цей проєкт втілюється в межах реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою Зеленською, та фінансується американським фондом «The Howard G Buffett Foundation».

Наша країна ще не долучилася до Коаліції шкільного харчування, але ми маємо спільні цінності з країнами-учасницями, а участь у саміті — ще одне підтвердження серйозних намірів.

«Приємно усвідомлювати, що засади, на яких ми будували нашу роботу в Україні ще з 2020 року, повністю збігаються зі стратегією глобальної Коаліції, — зазначив Орест Степаняк, голова правління ГО "Національна асоціація громадського харчування". — Тож ми маємо можливість долучитися до міжнародної спільноти однодумців».

За його словами, попри повномасштабну війну та її наслідки наша країна змогла досягти значних результатів у «перезавантаженні» організації харчування в закладах освіти.

«Під час презентації наших напрацювань на саміті ми отримали велику кількість схвальних відгуків, — розповів Орест Степаняк. — Колеги з інших країн були вражені масштабами проведеної роботи, системністю та інноваційністю підходу до змін і нашими планами».

Для їхнього успішного втілення співпраця з міжнародними організаціями та вступ до Коаліції шкільного харчування в майбутньому є необхідним та важливим кроком.

«Для нас це можливість залучити профільну експертизу, зокрема у нових для нас напрямах, як-от: робота з локальними виробниками харчових продуктів та підвищення нашої ефективності в тих напрямах, в яких ми зараз активно працюємо», — наголосив Орест Степаняк. Водночас, зазначив голова правління ГО «Національна асоціація громадського харчування», ми вже маємо власний успішний досвід, який може стати в пригоді іншим.

Крім того, участь України в Коаліції та налагодження контактів з міжнародною спільнотою сприятиме залученню Україною фінансової підтримки для основних напрямів реформи: забезпечення безоплатним харчуванням ширших категорій дітей, пришвидшення модернізації інфраструктури кухонь та їдалень шкіл і закладів дошкільної освіти.

Довідково:

Майже 370 мільйонів школярів у всьому світі втратили доступ до щоденного обіду внаслідок пандемії COVID-19. У відповідь на виклики пандемії у 2021 році була створена Коаліція шкільного харчування (School Meals Coalition). За два роки до Коаліції долучилися понад 90 країн. Вона дозволяє об’єднати зусилля урядів, недержавних організацій, дослідницьких установ і профільних структур та сприяти відновленню системи шкільного харчування в країнах-учасницях.

Глобальна мета Коаліції — до 2030 року забезпечити кожній дитині можливість щодня отримувати здоровий поживний обід у школі. Організацію діяльності та управління Коаліцією здійснює Всесвітня продовольча програма ООН (UN WFP).