A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Реформа шкільного харчування: передбачається введення трьох технологічних моделей організації харчування

Опубліковано 12 квітня 2023 року о 13:40


У межах реформи шкільного харчування перша леді Олена Зеленська та меценат Говард Баффет відкрили будівництво фабрики-кухні в Бучі.

«Завдяки кухні ми повернулися до реформи шкільного харчування, яку перервало російське вторгнення. Ми усвідомили, що ідея годувати дітей якісно й поживно у воєнний час стає хоч і складнішою в реалізації, але і важливішою. Бо наші діти й наші педагоги продемонстрували справжній героїзм. Вони не перервали навчання. Тож підтримати дітей і педагогів, зокрема й харчуванням, від якого залежить якість навчання, – це наше бажання», – зазначила Олена Зеленська.

На такій фабриці-кухні можна приготувати 10 тис. порцій. Очікується, що фабрика-кухня в Бучі забезпечить харчуванням одразу три громади (Буча, Немішаєве та Бородянка), де розташовано кілька десятків закладів освіти. Потужності виробництва можуть бути переналаштовані або розширені для задоволення потреб у харчуванні будь-яких верств населення, які цього потребують. Зокрема, підприємство зможе годувати тимчасово переміщених осіб і місцевих жителів.

Вона наголосила, що саме фабрика-кухня стала початком повернення до проєкту реформи шкільного харчування, реалізацію якого перервав російський напад.

Під час запуску будівництва відбулося також розширення ініціативи: презентовано проєкт другої такої фабрики, яку побудують у місті Лозовій на Харківщині.

У межах реформи МОН спільно з Національною асоціацією громадського харчування розробили проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (постанова КМУ від 24 березня 2021 р. № 305), що передбачає введення трьох технологічних моделей організації харчування (фабрика кухня, опорна кухня, базова кухня).

Нагадаємо, школи визначилися із переліком підручників для 5 та 6 класів, які можуть видавати за кошти державного бюджету.