A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Проєкт «Навчаємось разом» допоміг надрукувати понад 361 тис. підручників для 5-х класів НУШ

Опубліковано 05 липня 2023 року о 16:20


Проєкт «Навчаємось разом», що співфінансується ЄС та Міністерством закордонних справ Фінляндії, допоміг забезпечити 5 класи Нової української школи підручниками. На виділені донорами 1,2 млн євро проєкт через українські друкарні надрукував понад 361 тис. підручників природничої галузі за новими модельними навчальними програмами для 5 класу НУШ. Про це сьогодні, 4 липня 2023 року, повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

«Фінляндія та ЄС – не лише надійні партнери, а й справжні друзі. Сьогодні ми підбиваємо підсумки проєкту «Навчаємось разом», але я переконаний, що наша співпраця триватиме й надалі. У межах проєкту також було надруковано 361 тисячу підручників із природознавства для 5 класу. Допомога із забезпеченням учнів підручниками – ще один важливий крок у підтримці нашими партнерами реформи «Нова українська школа», – наголосив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Держава щорічно виділяла кошти на придбання сучасної навчальної літератури, зокрема на 2022 рік МОН було заплановано видання підручників та посібників для учнів 5 та 9-х класів. Однак внаслідок повномасштабної російської військової агресії суттєво зменшилися видатки на сферу освіти, що унеможливило фінансування видання.

Тому у грудні 2022 року МОН звернулося із проханням розглянути можливість фінансування проєктом «Навчаємося разом» видання підручників з природничої освітньої галузі. У січні 2023 року Наглядова рада проєкту затвердила рішення підтримати прохання МОН. Для цього проєкт виділив 1,2 млн євро.

«Дізнавшись про необхідність підтримати МОН із друком підручників, ми не могли лишитись осторонь. Адже якісний і сучасний підручник – це одна з ключових складових Нової української школи, підтримувати яку покликаний наш проєкт. Упевнений, наші спільні зусилля допоможуть зробити навчання українських школярів ефективнішим і цікавішим», – повідомив керівник проєкту «Навчаємось разом» Яркко Лампіселька.

На виділені кошти 5 українських друкарень, які було обрано через відкритий конкурс за правилами ЄС, надрукували 361 367 примірників підручників природничої галузі для п’ятого класу за новими модельними навчальними програмами НУШ: 

  • «Пізнаємо природу» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти  (Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І);
  • «Пізнаємо природу» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Коршевнюк Т. В., Ярошенко О. Г.);
  • «Пізнаємо природу» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Мідак Л. Я., Фоменко Н. В., Гайда В. Я., Подолюк С. М., Кравець В. І., Кравець І. В., Олійник І. В., Пушкар З. М., Банах С. В., Стахурська В. П., Козловська Л. П.);
  • «Пізнаємо природу» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Шаламов Р. В., Ягенська Г. В.);
  • «Пізнаємо природу» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Янкавець О. О., Дубчак О. Д., Ільченко Г. В.);
  • «Природничі науки» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Засєкіна Т. М., Білик Ж. І., Лашевська Г. А.);
  • «Довкілля» підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти (Григорович О. В., Болотіна Ю. В., Романов М. В.).

Перелік підручників, які друкували, був затверджений наказом МОН від 14.06.2022 р. № 545 «Про затвердження переліку підручників для 5 класу закладів загальної середньої освіти, що можуть видаватися за кошти державного бюджету». ІІ етап конкурсу з відбору підручників не проводився з огляду на запроваджений в Україні правовий режим воєнного стану відповідно до Закону України від 12.05.2015 № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану».

Підручники також розповсюдили серед визначених МОН та ІМЗО обласних логістичних центрів.

Довідково.

«Навчаємось разом» – це спільна загальнонаціональна програма співпраці (2018 – 2023) Фінляндії та Європейського Союзу для допомоги Міністерству освіти і науки України в імплементації НУШ.

Найважливіші завдання проєкту:

  • навчання педагогів і адміністраторів шкіл;
  • покращення сприйняття реформи НУШ серед освітян та широкої громадськості;
  • розвиток освітнього середовища;
  • поліпшення викладання української як другої мови серед національних меншин.

Проєкт був втілений FCG Finnish Consulting Group Ltd у співпраці з Гельсінським університетом.