A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Профтехи подали 202 заявки на участь у проєкті з трансформації навчальних просторів «#100 майстерень»

Опубліковано 21 лютого 2024 року о 14:10


У листопаді МОН оголосило про старт державної програми з оновлення майстерень закладів професійної освіти. Мета проєкту — створити 100 сучасних майстерень, які сприятимуть якісній освіті та ефективному набуттю навичок із найактуальніших професій для країни.

Загалом на участь у програмі профтехи подали 202 заявки. Це 33% від усіх освітніх закладів такого типу. Протягом лютого-березня 2024 року експертна комісія обере з-поміж них приблизно 80 майстерень, які отримають фінансування від держави на оновлення просторів. Інші майстерні цього року будуть оновлені за кошти міжнародних партнерів.

«Трансформація профтехосвіти — важливий крок для зміцнення економіки та відбудови країни. Зараз необхідно розвивати, осучаснювати та модернізувати профтехи, щоб студенти здобували якісну освіту та навички з найбільш актуальних професій для країни. Уже маємо кейси, коли профтехи адаптуються до викликів і запускають програми навчання для підготовки затребуваних спеціалістів. Завдяки проєкту «#100 майстерень» таких освітніх закладів стане більше, тож українці зможуть здобувати актуальні професії — від будівельників до операторів дронів», — зазначив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Нині в Україні працюють понад 600 профтехів, однак більшість із них мають застаріле обладнання для навчання. Тож студенти не можуть здобувати якісну освіту та набувати прикладних навичкок. Водночас попит на робітничі професії зростає і освітні заклади мають готувати компетентних фахівців. Зокрема, макропрогноз Мінекономіки на 2027 рік демонструє, що найпопулярнішими видами економічної діяльності будуть будівництво, енергетика, телекомунікації тощо.

За програмою «#100 майстерень» українські профтехи отримають кошти, щоб оновити простори, закупити сучасне обладнання, створити навчально-практичні центри і комфортні умови для продуктивного навчання студентів.

«Створення нових майстерень — це потужний поштовх для розвитку профтехосвіти в Україні. З одного боку, ми забезпечуємо якісні умови для навчання студентів, а отже, й для формування компетентних фахівців, які вже зараз надзвичайно актуальні на ринку праці. З іншого — даємо сигнал бізнесу, що профтех готовий відповідати на сучасні виклики, у нього можна і треба інвестувати ресурси», — зазначив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Подати заявки на участь у програмі могли профтехи, які спеціалізуються за різними профілями — від будівельних до кулінарних. Так, найбільше заявок отримали від профтехів на оновлення майстерень за професіями слюсар-ремонтник, електрик, сантехнік. А також на створення кулінарних хабів і майстерень за токарним, будівельним та сільськогосподарським напрямом.

Серед областей, які подали найбільше заявок:

  • Вінницька — 16 профтехів; 
  • Дніпропетровська — 15 профтехів;
  • Львівська — 14 профтехів;
  • Миколаївська — 13 профтехів;
  • Харківська — 11 профтехів.

«У цьому році ми отримали понад 200 заявок від профтехів на участь в проєкті «#100 майстерень». Це демонструє потужні внутрішні зміни у сфері професійної освіти. Адже така ініціативність закладів доводить їхню мотивацію та бажання розвиватися. Під час відбору заявок ми звертатимемо особливу увагу на те, як заклади можуть не тільки використати отримані ресурси, але й примножити їх. Тобто не просто оновити обладнання та навчальні приміщення, але й створити плани подальшого розвитку та монетизації майстерень», — зазначив заступник міністра освіти і науки Дмитро Завгородній.

Важливим фактором у відборі буде не тільки вплив на економічний розвиток регіону та ринок праці, але й умотивованість закладу та місцевої влади розвивати регіон. Під час оцінювання експертна комісія також враховуватиме характеристики області, опис майбутнього навчально-практичного центру, ризики щодо реалізації проєкту та кошторис.

Результати відбору будуть оголошені в березні 2024 року. 

Нагадаємо: у проєкті державного бюджету на 2024 рік передбачено 500 мільйонів гривень на створення навчально-практичних центрів у закладах професійно-технічної освіти України.