A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Про те, як вберегти дитину від дорослого контенту в інтернеті – у новому випуску подкасту «Хороших батьків не блокують»

Опубліковано 01 серпня 2023 року о 13:45


З кожним роком знайти порнографічний контент у публічному доступі стає все простіше. А результати одного дослідження в Україні доводять, що діти, які натрапляли на такі відео в інтернеті, стикалися з цим випадково через рекламу на сайтах, соціальні мережі та онлайн-ігри. До того ж, згідно з результатами 51,9% дітей почали користуватися інтернетом у віці 6-9 років, а порнографічний контент діти бачать уперше у віці 8-10 років.

Маючи певний досвід та знання, дорослі розуміють, як поводитися з таким контентом, однак на психіку дитини це може вплинути негативно. Батькам не завжди вдається простежити за активністю дітей в онлайн-мережі. Тим паче зараз – під час канікул діти мають більше вільного часу на дозвілля, а у батьків не завжди є можливість це проконтролювати.

То що ж робити, якщо дитина побачила порнографічний контент в інтернеті, як поговорити з нею про це та як захистити від негативного впливу? Про це #stop_sexтинг разом з The Ukrainians Media поговорили у 4 епізоді подкасту «Хороших батьків не блокують». Запрошеною експерткою стала Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини Українського католицького університету.

Як захистити дитину від порнографічного контенту в інтернеті?

  • Налаштуйте батьківський контроль на домашніх пристроях і пристроях дитини. Обирайте обмеження за віком чи певним видом контенту. 
  • Завантажте додаткові програми батьківського контролю, що дозволяють обмежити доступ до певних матеріалів в інтернеті. Для перевірки встановіть додаток на пристрій родича та свій – і спробуйте зробити небезпечні дії: наприклад, пошукайте у Google слово «секс». Переконайтеся, що програма зручна й ефективна.
  • Використовуйте спеціальні версії програм, створених для дітей: YouTube Kids або Google Kids. Не залишайте маленьких дітей наодинці з гаджетами з доступом до інтернету.
  • Практикуйте навички критичного мислення з дорослішими дітьми, говоріть з ними про те, що такі відео не відображають реальні ситуації. Переконайтесь у тому, що дитина добре розуміє, що таке особисті кордони, згода та особиста сексуальна безпека. 
  • Щоб дізнатися більше про налаштування безпеки в соціальних мережах та безпеку для дітей в інтернеті — відвідайте портал для батьків.

Дорослий контент в інтернеті може заподіяти шкоду дітям або ж травмувати їх. Саме тому дорослим украй важливо розуміти, як можна убезпечити дітей від порнографії, а також як і про що говорити з ними, якщо таке вже сталося. Подбайте про інформаційну безпеку ваших дітей!

Довідково

#stop_sexтинг — найбільша в Україні громадська організація про захист дітей в інтернеті. Здобула премію Глобального договору ООН і загалом навчила більше ніж 800 000 дітей та батьків. У межах інформаційної кампанії торкнулася мільйонів українських родин, а також створила першу в країні консультаційну лінію щодо безпеки дітей в інтернеті 1545(далі 3) та психологічну лінію підтримки для дітей та батьків на тему онлайн-ризиків на сайті.