A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Привітання Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета з Днем науки

Опубліковано 15 травня 2021 року о 09:11


Двадцять чотири роки поспіль Україна відзначає День науки щорічно, третьої суботи травня.

Наука – це головна рушійна сила прогресу, нових технологій та найважливіший ресурс розвитку економіки, медицини, екології, освіти та соціальної сфери.

Міністерство освіти і науки України сьогодні на шляху до реформування наукової, науково-технічної та інноваційної сфери країни. Тому ми унормовуємо законодавчу базу та продовжуємо активну роботу з інтеграції української науки до Європейського дослідницького простору.

Українські вчені активно впроваджують у різні галузі економіки України новітні досягнення, передові технології, у тому числі інформаційні, машини, устаткування, матеріали, автоматизовані комплекси й системи, програмні продукти, бази даних і бази знань, сорти рослин, методичні рекомендації та методики, стандарти.

Пандемія коронавірусу також внесла свої корективи і показала, наскільки важливою є роль вчених у всьому світі. У 2020 році науковці Сумського державного університету розпочали дослідження щодо прогнозування впливу COVID-l9 на розвиток України в загальнонаціональному та регіональному контекстах за підтримки Національного фонду досліджень. Науковці з Інституту молекулярної біології та генетики НАН України розробили тест-системи діагностування коронавірусу методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). А вчені Інституту фізики НАН України розробили та впровадили у виробництво інноваційну технологію виготовлення метал-водо-полімерного нанокомпозиту із властивостями антисептика широкого спектру дії.

І це лише маленька частка відкриттів, які кожного дня впроваджують науковці нашої країни.  Ці та інші важливі здобутки є запорукою прогресу української науки.

Від досягнень науковців безпосередньо залежать не тільки економічне зростання, а й створення нових робочих місць та покращення якості життя суспільства, тому Президент України та Уряд приділяють пріоритетну увагу підтримці науки, розвитку конкурентоспроможного сектору наукових розробок та створенню комфортних умов для молодих науковців.

Подальший розвиток науки потребує значних змін, удосконалення систем управління, механізмів фінансування та діджиталізації цієї сфери.

Без науки, без впровадження нових технологій та знань неможливо досягти успіху в економіці та соціальній сфері, тому нам потрібно цінувати людей, які присвятили своє життя та зусилля розвитку науки.

Шановні вчені! Дорогі колеги!  Ви – гордість нашої країни й наше майбутнє. Саме ваша діяльність в Україні сприяє інноваційному розвитку та технологічному прогресу.

Бажаю успіхів у роботі, унікальних ідей та міцного здоров’я!