A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Підсилення від міжнародних партнерів: підписано домовленість про співпрацю з Німеччиною

Опубліковано 08 листопада 2023 року о 19:10


8 листопада 2023 року під час робочого візиту до Німеччини міністр освіти і науки України Оксен Лісовий разом із федеральною міністеркою освіти та досліджень Німеччини Беттіною Штарк-Ватцінгер підписали Декларацію про наміри щодо співробітництва у сфері науки, технологій та інновацій та обговорили деталі подальшої співпраці.

Це партнерство охопить спільну роботу за такими напрямами:

  • розвиток діалогу з питань наукової політики на різних рівнях; 
  • розширення наукового співробітництва в дослідницьких сферах, що мають взаємне значення та спільний інтерес; 
  • посилення академічної мобільності студентів і науковців з особливою увагою до молодих учених; 
  • створення спільної експлуатації дослідницьких та/або інноваційних установ, лабораторій та міжнародних центрів передових досліджень (cores of excellence); 
  • заохочення інституційного партнерства між німецькими та українськими університетами та науковими установами.

Ця ініціатива відкриває нові можливості для обміну знаннями та технологіями між Україною та Німеччиною, розвитку освіти, досліджень та інновацій в обох країнах. Також вона є фундаментом для укладання нової угоди у сфері науки, технологій та інновацій між Україною і Німеччиною вже наступного року.

Україна співпрацює з Німеччиною у сфері освіти 30 років. За це час наші науковці спільно з німецькими колегами реалізували понад 200 проєктів, провели десятки засідань, конференцій та форумів, які стали підґрунтям для понад сотні різноманітних співпраць між українськими й німецькими університетами, науковими установами та інноваційними підприємствами.

З початку повномасштабного вторгнення Німеччина також активно підтримує українську освіту. Нині в німецьких школах навчається понад 200 тисяч українських дітей, частина з яких продовжує дистанційну освіту в українських школах. Задля того, щоб учні мали доступ до якісної освіти та не втратили зв’язок із державою, у Німеччині реалізують освітні проєкти. Зокрема, проєкт SchuleUA («Твоя українська школа у Мюнхені») — школу, у якій навчання відбувається за освітніми стандартами України.

Під час візиту в Німеччину та зустрічі з Беттіною Штарк-Ватцінгер Оксен Лісовий висловив пропозиції з розширення освітніх можливостей для українських дітей в Німеччині. Зокрема, йшлося про те, щоб внести українську мову до переліку іноземних, які вивчають у німецьких школах. Тобто створити факультатив, на якому українські діти зможуть додатково вчити рідну мову. Таке рішення підтримає українських дітей та дасть їм змогу зберегти національну ідентичність.

Дякуємо німецьким партнерам за підтримку та підсилення освіти і науки України!