A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Перша антарктична виставка «переїхала» у Верховну Раду — її відкрили в 24-ту річницю передачі Україні станції «Академік Вернадський»

Опубліковано 06 лютого 2020 року о 16:24

Перша масштабна антарктична фотовиставка «Україна в Антарктиді: до 200-річчя відкриття континенту» розміщуватиметься у Верховній Раді України. Її відкриття відбулося сьогодні, 6 лютого 2020 року.

Саме у цей день 1996-го Україна офіційно отримала від Великої Британії свою наразі єдину антарктичну станцію: замість британського прапору над нею було піднято український, а назву змінено з «Фарадей» на «Академік Вернадський». 

«Це дуже символічно, що сьогодні наша антарктична фотовиставка відкривається в стінах парламенту. Адже саме тут приймалися ті важливі документи, які стосуються ратифікації Україною Договору про Антарктику, заснування станції «Академік Вернадський» тощо. І зараз Україна є членом елітного клубу із лише 30 країн, що утримують науково-дослідні станції в Антарктиді протягом всього року. Це унікальна можливість для наших вчених, зокрема молодих, бути частиною глобальної наукової спільноти, залишаючись в Україні», зазначив під час відкриття виставки перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

В експозиції представлені фотографії про життя і дослідження українських науковців в Антарктиді, полярні артефакти, фотозона тощо. Більшість світлин зроблені тими полярниками, які зараз перебувають у річній експедиції на станції «Академік Вернадський». Також є історичне фото 6 лютого 1996-го, коли британський криголам доставив членів першої Української антарктичної експедиції до станції.

«Ми раді, що Велика Британія зіграла важливу роль у поверненні України до групи країн, які проводять дослідження на цьому континенті. Я кажу “повернення”, бо українці брали участь у багатьох експедиціях до Антарктиди, починаючи з найперших», – наголосив  аташе з питань оборони Посольства Великої Британії в Україні, комодор Королівських ВМС Тім Вудс.

Цього року МОН планує фіналізувати та затвердити Державну програму полярних досліджень на 2021-2030 роки. Наразі в неї вже закладені такі важливі речі, як-от проведення порівняльних досліджень кліматичних та інших процесів у Антарктиді та Арктиці й відновлення океанського науково-дослідного флоту.

«Надзвичайно важливо, щоб у державі був консенсус щодо майбутньої програми. Міністерство цю програму готує, але також під неї потрібне фінансування. Саме тому необхідні підтримка і розуміння парламенту, президента та всіх гілок влади, бо участь країни в дослідженні Антарктиди – це не питання лише вчених. Це міжнародне зобов'язання України, і ми його всі ці роки сумлінно виконували, і я вірю, що далі виконуватимемо на високому рівні», – пояснив представник Уряду України в Секретаріаті Договору про Антарктику, гендиректор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус.

Фотовиставка перебуватиме в кулуарах 3-го поверху Верховної Ради до 28 лютого.

«Ми сподіваємося, що через цю виставку зможемо трохи більше розказати нашим народним депутатам про їхню найвіддаленішу виборчу дільницю і тих науковців, які там працюють. І що представники законодавчої гілки влади також поділятимуть нашу гордість за українських полярників, за українську науку, і сприятимуть розвитку наших полярних досліджень», – підкреслив Євген Дикий, директор Національного антарктичного наукового центру.

Нагадуємо, що перша масштабна антарктична фотовиставка «Україна в Антарктиді: до 200-річчя відкриття континенту» була створена Міністерством освіти і науки та Національним антарктичним науковим центром наприкінці 2019 року. Вперше експозиція була розміщена 19 грудня в міжнародному аеропорту «Бориспіль». Упродовж всього 2020 року виставку планують розміщувати в різних локаціях по всій Україні.

Раніше в Україні випустили нову поштову марку до 200-річчя відкриття Антарктиди – її примірник поїде на станцію «Академік Вернадський» у березні.