A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Новий законопроєкт про професійну освіту має стати справжнім поштовхом до розвитку та модернізації галузі, – Сергій Шкарлет

Опубліковано 24 лютого 2021 року о 15:15


Відбулося перше засідання робочої групи з підготовки законопроєкту «Про професійну освіту». На цей документ профтехосвіта очікувала багато років. Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«Вітаю старт розробки документа, який має стати справжнім поштовхом до розвитку та модернізації галузі. Без професійної освіти економічний розвиток країни просто неможливий. Багато можна говорити про економіку, але якщо не буде кваліфікованих робітничих кадрів, то не варто очікувати її зростання», - підкреслив Сергій Шкарлет.

За його словами, новий закон про професійну освіту, безсумнівно, має слугувати тому, щоб зруйнувати стереотипи про непотрібність або буцімто непрестижність кваліфікованих робітничих кадрів. Адже насправді все з точністю до навпаки.

«Ще з 2016 року у сфері професійної освіти розпочато процес децентралізації, але юридично це питання так і залишається невнормованим. Зокрема, важливо врегулювати відповідальність різних рівнів управління системою, створити умови для її розвитку», - наголосив Міністр.

Він нагадав, що Міністерство освіти і науки у співпраці з фахівцями на колегії схвалило Стратегію розвитку професійно-технічної освіти. Цей документ враховує головні виклики сучасної економіки. Крім того, МОН та управління освіти на місцях вже зараз активно працюють над оновленням обладнання й створенням ефективної мережі закладів професійної освіти.

«Переконаний, що новий законопроект відповідатиме нашим стратегічним цілям, ґрунтуватиметься на найкращих практиках українських стейкхолдерів і європейських стандартах. Водночас закликаю розробників законопроєкту враховувати реалії на місцях, дослухатися до практичного досвіду та позиції самих закладів освіти, а також місцевих органів влади, яким вони підпорядковані», - звернув увагу Сергій Шкарлет.

Також Міністр освіти і науки висловив вдячність депутатському корпусу та колегам за початок плідної роботи й професійний підхід.

Нагадаємо, МОН спільно з народними депутатами-членами Комітету з питань освіти, науки та інновацій розпочали роботу над підготовкою нового законопроєкту про професійну освіту.