A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Наука та інновації: у Бельгії відбувся семінар у межах програми «Горизонт Європа»

Опубліковано 06 квітня 2023 року о 13:40


4 квітня 2023 року для підтримки дослідницької та інноваційної спільноти України в межах програми «Horizon Europe» в місті Брюссель (Бельгія) відбувся відкритий семінар IGLO Open. Захід ініційований та організований польським науковим агентством PolSCA PAN у Брюсселі.

«Безумовно, наслідки російської агресії спричиняють необхідність відновлення дослідницької інфраструктури України, застосування ефективних інструментів для повернення вчених в Україну та створення відповідних умов для продовження наукової та інноваційної діяльності. Ми впевнені, що Україна стане найпривабливішим місцем для інвестицій у найближчому майбутньому та місцем упровадження інноваційних технологій в усіх сферах діяльності. Вже під час війни ми закінчили внутрішньодержавні кроки для отримання статусу асоційованої країни в програмі «Горизонт Європа» та станом на квітень розпочали виконання 69 спільних проєктів на загальну суму понад 15 млн євро. Завдяки підтримці ЄС відкриємо Офіс «Горизонт Європа» в Україні, що безумовно призведе до збільшення активності українських організацій у програмі та конкурентоспроможності проєктних пропозицій», – зазначив керівник експертної групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору МОН України Григорій Мозолевич.

Зі свого боку Рута Зарнаускайте, керівниця відділу генерального директорату з досліджень та інновацій Європейської комісії, що відповідає за провадження програми «Горизонт Європа», презентувала реалізовані ініціативи з підтримки українських учених та інноваторів. У грошовому еквіваленті сумарна підтримка сфери науки та інновацій ЄС склала за останній рік понад 70 млн євро. ЄС готовий допомагати Україні й далі та шукає для цього спільні з українською стороною ефективні рішення.

Марія Федотовайте, представниця відділу Європейської комісії, що відповідає за напрям «Дії Марії Склодовської-Кюрі», розповіла про спеціальний конкурс для українських учених, за результатами якого 124 обрані проєкти розпочнуть упроваджувати в середині 2023 року, бюджет конкурсу становить 25 млн євро.

Анна Платер-Жиберк, керівниця відділу міжнародного співробітництва Польської академії наук, розповіла про успішні ініціативи академії у Польщі.

Нагадаємо, 25 українських наукоємних стартапів отримали підтримку на $125 тис.