A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН упроваджує стандарти ОЕСР у галузі наукової, технологічної та інноваційної політики

Опубліковано 21 листопада 2023 року о 14:45


Статистика в галузі науки та інновацій є важливим інструментом, що дозволяє формувати ефективну науково-інноваційну політику на реальній основі. Дані статистики надають можливість не тільки наочно оцінити масштаби розвитку наукової та інноваційної діяльності, а і створити інформаційну базу, необхідну для прийняття обґрунтованих рішень в економічній та політичній сферах.

Крім того, підписання Угоди про асоціацію з ЄС поклало на Україну зобов’язання гармонізувати статистику, зокрема статистику науково-технічної та інноваційної діяльності.

З 2021 року в МОН триває робота над долученням України до Сімейства стандартів ОЕСР Фраскаті, присвячених вимірюванню та інтерпретації даних, що належать до сфери науки, технологій та інновацій.

У 2023 році отримано ліцензії на право перекладу та публікацію робіт ОЕСР у сфері науки, технологій та інновацій — Керівництва Осло 2018, Керівництва Фраскаті 2015 та Керівництва ОЕСР з патентної статистики.

Приєднання до цих стандартів дозволить уніфікувати термінологію та статистичні індикатори в галузі науки, технологій, інновацій, патентні індикатори, індикатори персоналу, задіяного в науці, технологіях та інноваціях тощо, а також підвищити порівнюваність показників України з іншими країнами світу.

МОН дякує фахівцям Міністерства економіки України, Державної служби статистики України, Інституту економіки та прогнозування НАН України, Державної наукової установи «Український інститут науково-технічної експертизи та інформацію» за допомогу в процесі термінологічної адаптації робіт ОЕСР до загальноприйнятої в Україні.

Усі роботи ОЕСР, на які отримано Ліцензії, в українському перекладі у вигляді електронних книг розміщені у вільному доступі на офіційному вебсайті МОН за покликанням.