A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Мобільна медицина з використанням технології 5G – українські науковці починають роботу в новому проекті європейської програми «EUREKA»

Опубліковано 25 липня 2018 року о 09:15

З вересня 2018-го команда українських науковців працюватиме в кластерному проекті програми «EUREKA» «Future eHealth powered by 5G» – «Майбутня електронна сфера охорони здоров’я на основі технології  5G». Він розрахований на 36 місяців і повинен зробити е-медицину швидшою та мобільнішою.

Наприклад, проект дасть змогу створити нові сервіси для моніторингу стану здоров’я пацієнтів, надати лікарям оперативний доступ до медичних баз даних тощо.

Розробку виконуватимуть вчені з КПІ ім. Ігоря Сікорського. Вони співпрацюватимуть з колегами з 9 країн – Фінляндія, Іспанія, Угорщина, Південна Корея, Ізраїль, Туреччина, Франція, Німеччина, Швеція.

Передусім досліджуватимуться можливості використання в електронній медицині технології 5G, де інтегруються 4G, Wi-Fi, Bluetooth, міліметрові хвилі та інші технології бездротового доступу.

«Україна є членом «EUREKA» вже понад 10 років, і за цей час наші розробники долучилися до виконання більш як 30 проектів. Програма дає можливості науковцям з різних країн об'єднатись для здійснення проектів, які неможливо виконати самостійно в одній країні. Наприклад, коли потрібно знайти додаткові технології, знання, засоби виробництва, ринки збуту чи інші ресурси. Здебільшого співпраця в програмі проходить за напрямами IT, медичні та біотехнології, енергія, зв'язок, транспорт, навколишнє середовище. Україна вже брала або бере участь в проектах майже за всіма цими напрямами», – зазначила генеральний директор директорату інновацій та трансферу технологій МОН Дар'я Чайка.

Вона додала, що одна з головних переваг «EUREKA» – можливість науковців виходити зі своїми розробками на нові ринки. Окрім цього, знак-символ якості програми є всесвітньо відомим і його використання значно підвищує авторитет продукту.

Окремо слід відзначити, що дедлайн подачі заявок на участь в мережевих проектах програми «EUREKA» відсутній.

Ще один проект, що виконується в Україні, присвячений розробці матеріалів для захисту від УФ-випромінювання. У проекті спільно з українськими винахідниками Київського національного університету технологій і дизайну працюють румунські та польські виробники. Разом вони створюють текстильні захисні екрани та одяг.

Нагадуємо, що в червні 2018 року було призначено  нового  координатора проектів програми «EUREKA» від України Олену Харіну.  У разі виникнення  будь-яких запитань щодо програми до неї можна звернутися за телефоном: 287 82 17 або на електронну пошту: [email protected] або  [email protected]

Раніше також було відкрито реєстрацію на «EUREKA info day» – вона триватиме до 28 вересня.