A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Експерти JRC провели дослідження екосистеми трансферу технологій України

Опубліковано 17 вересня 2021 року о 15:44


На офіційному сайті МОН оприлюднено звіт дослідження екосистеми трансферу технологій України. Дослідження проводилось в Україні, Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Республіці Молдова, Алжирі, Єгипті, Йорданії, Лівані, Марокко і Тунісі експертами Об’єднаного дослідницького центру ЄС JRC.

Метою цього дослідження є надання інформації для розробників політики трансферу технологій і зміцнення співпраці між країнами в галузі передачі технологій, а також налагодження тіснішої співпраці між ЄС та його східними і південними сусідами.

Представлений звіт:

  • описує основні характеристики ландшафту, включаючи відповідні зацікавлені сторони, гравців і моделі передачі технологій;
  • виявляє сильні і слабкі сторони екосистеми;
  • надає висновки і рекомендації для країни з метою інформування при розробленні політики в цій галузі.

На підставі інтерв'ю та загальних висновків, підготовлених групою експертів, у звіті представлено низку рекомендацій щодо розвитку трансферу технологій у країні. Вони діляться на законодавчі та політичні реформи й деякі пропозиції для невеликих пілотних заходів.

Серед законодавчих рекомендацій рекомендовано таке:

  • продовження Урядом програми законодавчих реформ з ухилом на спрощення законодавства;
  • зменшення двозначності й поліпшення узгодженості між законами, що стосуються індивідуальної та інституційної власності на результати досліджень.

У деяких сферах також рекомендується провести реформу для стимулювання трансферу технологій, включено правила щодо використання доходів від ліцензування і правила, що обмежують пряму участь державних дослідних установ в акціонерному капіталі спін-офф компаній.

Насамкінець дослідження буде підготовлено контрольний звіт, в якому детально йтиметься про деякі подібні та відмінні практики різних країн для проведення порівнянь.

Поряд зі створенням політичних інструментів для підтримки трансферу технологій рекомендується також переглянути нинішню систему стимулювання розкриття інформації та подачі патентів, пов'язану із інституційним та індивідуальним рейтингом і кар'єрним зростанням.

Довідково.

Спільний дослідницький центр (JRC) – це науково-дослідна служба Європейської Комісії, в якій працюють науковці для проведення досліджень із метою надання незалежних наукових порад та підтримки політики ЄС.

До списку зацікавлених сторін опублікованого дослідження включено державні органи з функціями у сфері інтелектуальної власності та інновацій, університети, академії наук (керівництво, офіси трансферу технологій, дослідники), промисловість (інкубатори, науково-технологічні парки, компанії) і приватні інвестори. Дослідження проводилось у два способи: очні інтерв’ю із зацікавленими сторонами та анкетування.

Інтерв'ю із зацікавленими сторонами в Україні проводились з квітня 2019 року до березня 2020 року. Інформація з анкет та інтерв'ю слугувала вихідними даними для складення діагностичних звітів – аналізу екосистеми трансферу технологій та надання рекомендацій.