A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Міністри освіти України і Німеччини визначили ключові напрями співпраці

Опубліковано 06 лютого 2023 року о 16:35


Сьогодні, 6 лютого 2023 року, на запрошення Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета Федеральний Міністр освіти та досліджень Федеративної Республіки Німеччина Беттіна Штарк-Ватцінгер та німецька делегація освітян прибули до міста Києва.

За словами Сергія Шкарлета, ця зустріч є важливою, адже попри воєнний стан в країні пані Штарк-Ватцінгер уперше за десятиріччя відвідує Україну. 

Колеги обговорили теперішню ситуацію з освітнім процесом, масштаби руйнувань дитячих садків, шкіл, профтехів, університетів та наукових установ, виклики у сфері освіти та науки і пріоритетні напрями подальшої співпраці.

Особливу увагу присвятили питанням розвитку науки і досліджень, формування альянсу у професійній освіті та здобуття якісної освіти українськими дітьми і молоддю незалежно від місця їхнього перебування. 

Беттіна Штарк-Ватцінгер зазначила, що це будуть ключові напрями, які першочергово підтримуватиме німецька сторона. 

«Німеччина є нашим надійним і стратегічним партнером. Від початку військової агресії рф для українських дітей, які тимчасово виїхали до Німеччини, було створено всі умови для продовження дистанційного навчання за українськими освітніми програмами та надано можливість навчатися у німецьких класах», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. 

Німеччина передала Україні 15 шкільних автобусів для підвезення учнів та вчителів до шкіл.

У минулому році понад 6 тис. українських випускників мали змогу скласти НМТ у тимчасових екзаменаційних центрах шести міст Німеччини, аби вступити до українських університетів. 

У деяких школах Німеччини започатковано викладання української мови та літератури, історії, географії, культури та традицій. Це сприяє підтриманню зв'язку з Батьківщиною.

«Дуже важливе значення має і відкриття українського освітнього хабу в місті Лейпциг, де наші діти продовжують навчатися за українською державною програмою, а їхні батьки опановують найпотрібніші навички задля подальшого працевлаштування», – наголосив Сергій Шкарлет.

Уже близько 30-ти років на постійній основі реалізуються спільні науково-дослідні проєкти за пріоритетними для наших країн напрямами. За цей час впроваджено орієнтовно 200 спільних проєктів, постійно здійснюється обмін науковцями.

Вагомою є підтримка Німеччини у сфері професійно-технічної освіти.

Міністр освіти і науки України подякував пані Штарк-Ватцінгер, німецькому уряду та народу за непохитну підтримку наших громадян, зокрема учнів, студентів, викладачів і науковців, української освітньо-наукової системи загалом.

Нагадаємо, Держсекретар МОН і Президент Академії наук Естонської Республіки обговорили перспективи співпраці у сфері науки.