A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Майбутні українські полярники пройшли тренування – наприкінці березня вони вирушать на станцію «Академік Вернадський»

Опубліковано 04 березня 2019 року о 18:21

Учасники майбутньої 24-ї Української антарктичної експедиції (УАЕ) пройшли тижневе тренування та засвоїли навички, потрібні для життя і роботи на станції «Академік Вернадський». Збори закінчилися сьогодні, 4 березня 2019 року.

Насамперед учасники вивчали, як влаштована та працює станція – від організації харчування до гасіння пожеж. Вони також тренувалися працювати з приладами, які встановлені на «Академіку Вернадському». Щоб створити наближені умови, збори провели на базі Низькочастостної обсерваторії Радіоастрономічного інституту НАН в с. Мартова на Харківщині. Саме ця обсерваторія вимірює в наших широтах ті ж параметри атмосфери та ближнього космосу, які досліджують на «Вернадському».

Ще одна обов’язкова складова навчань – теоретичні заняття. Перебуваючи в експедиції, кожен полярник є представником України на крижаному континенті, тож мусить добре знати всі особливості правового статусу Антарктики, права та обов’язки вчених на території, яка не належить жодній державі світу, вимоги природоохоронного законодавства тощо.

Учасники попередніх експедицій також розібрали з менш досвідченими колегами  проблемні питання, що виникали раніше під час зимівок.

Протягом зборів за командою уважно спостерігали психологи. Це необхідно, адже скоро учасникам доведеться залишитись в ізоляції на цілий рік. Спеціалісти мають виявити можливі «слабкі ланки» та вчасно дати поради, як уникнути напруги в замкненому колективі.

Тепер зимувальники 24-ї УАЕ мають близько місяця, щоб підготуватися до поїздки – завершити справи, побути з рідними та друзями.

Нагадуємо, що цього року було проведено перший відкритий відбір для участі в річній експедиції на станції «Академік Вернадський». Долучитися виявили бажання 178 кандидатів та кандидаток.  

Конкурсна комісія відібрала 12 майбутніх учасників – уперше за останні 20 років до складу УАЕ увійшло 2 жінки. Одна з них, науковчиня-біолог, вже зараз працює на станції і загалом проведе там 15 місяців.