A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

КМУ пропонує на розгляд РНБО застосування персональних санкцій до окремих фізичних і юридичних осіб російської федерації, що підтримують війну в Україні

Опубліковано 25 березня 2022 року о 13:15


Для захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету та територіальної цілісності України Уряд ухвалив рішення щодо застосування для окремих фізичних і юридичних громадян рф персональних, спеціальних, економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

«У найскладніший для України час важливо об’єднати сили та знешкодити тих, хто підтримує жорстоку, брутальну агресію рф проти України. Саме тому для захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету та територіальної цілісності України, Уряд ухвалив рішення щодо застосування для окремих фізичних і юридичних осіб персональних санкцій. Зокрема, це стосується ректорів закладів вищої освіти рф, які підтримали чи підтримують війну в Україні. Персональні санкції до керівників університетів країни-агресора зведуть нанівець усі форми співпраці з ними. Світ має знати, що кремлівська пропаганда залучає освітян і науковців до виправдовування злочинів проти людяності  таким людям немає місця «за однією партою» з цивілізованими людьми»,  зазначив Сергій Шкарлет.

Відповідно до частини першої статті 5 Закону України «Про санкції», Міністерство освіти і науки України пропонує на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо безстрокового застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до:

  1. фізичних осіб російської федерації;
  2. юридичних осіб російської федерації.

Перелік фізичних осіб складається із 261 особи, зокрема, це керівники університетів рф, які висловлюють підтримку війні в Україні. 

Обмежувальними заходами визначено:

  • блокування активів (тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном);
  • запобігання виведенню капіталів за межі України;
  • зупинення виконання економічних і фінансових зобов’язань;
  • заборона участі у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави та особами, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами іноземної держави або діють в їхніх інтересах;
  • заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;
  • відмова в наданні та скасування віз резидентам іноземних держав, застосування інших заборон в’їзду на територію України;
  • позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення;
  • заборона на набуття у власність земельних ділянок.

Перелік складається із 236 установ рф, що підтримують війну в Україні. Також визначено обмеження у вигляді припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх і спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами та іноземними юридичними особами.

Нагадаємо, очільники міністерств Естонії, Латвії та Литви запропонували освітні можливості для дітей і молоді з України.