A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Доступ до полярної інфраструктури інших країн та додаткова підтримка української антарктичної програми – почався проєкт «POLARIN»

Опубліковано 01 березня 2024 року о 09:30


Сьогодні, 1 березня 2024 року, офіційно стартував проєкт «POLARIN» програми ЄС «Горизонт Європа», у якому бере участь Національний антарктичний науковий центр та ще 49 організацій з усього світу.

Це установи, що забезпечують полярні дослідження, з ЄС, Чилі, Канади, США, Великої Британії та інших країн. Координує проєкт Інститут Альфреда Вегенера, Німеччина.

«POLARIN» передбачає об'єднання 64 дослідницьких інфраструктур в Арктиці та Антарктиці й надання до них вільного доступу всім учасникам. Доступ може бути як безпосередній, так і віддалений.

У такий спосіб планують підтримати міждисциплінарні дослідження обох полярних регіонів для вирішення глобальних проблем, зокрема кліматичних. Адже саме ці регіони особливо важливі для клімату всієї Землі та першими реагують на зміни.

«Особливістю “POLARIN” є те, що ми вперше пропонуємо доступ до дослідницьких інфраструктур як в Арктиці, так і в Антарктиці в межах одного проєкту. Створена мережа охоплює всі суміжні галузі досліджень – від морських і наземних до атмосферних. Це унікальний та новаторський підхід», – відзначив доктор Ніколь Бібов, координатор «POLARIN» в Інституті Альфреда Вегенера.

Зокрема, мережа включатиме дослідницькі станції, судна, обсерваторії, репозитарії та бази даних. Від України в проєкті представлені дві інфраструктури: антарктична станція «Академік Вернадський» та криголам «Ноосфера».

«Це дозволить нам залучити додаткові міжнародні кошти в антарктичну програму, а українським вченим – використовувати полярні об’єкти інших країн та брати участь у важливих наукових ініціативах», – пояснив директор НАНЦ Євген Дикий.

Україна долучиться до «POLARIN» у 2024-2025 роках, а загалом він розрахований на 5 років. Бюджет проєкту – 14,6 млн євро, з яких понад півмільйона євро передбачені для України.

Нагадуємо, що раніше НАНЦ отримав грант від від Українсько-австралійського дослідницького фонду для повного прочитання геномів прісноводних організмів Антарктики.