A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Чорне море об’єднує дослідників та інноваторів з європейських країн

Опубліковано 05 травня 2023 року о 10:40


Учора, 4 травня 2023 року, у місті Брюссель (Королівство Бельгія) відбулося чергове засідання Оперативної мережі спонсорів, під час якого проведено захід «Запуск Плану реалізації Стратегічної програми досліджень та інновацій для Чорного моря в межах 2 проєкту Black Sea CONNECT (CMA-SRIA) – Що чекає на Чорноморську дослідницьку та інноваційну співпрацю?». Зустріч організував депутат Європарламенту Маріан-Жан Марінеску (Mr. Marian-Jean MARINESKU). 

Під час засідання Оперативної мережі спонсорів обговорили та презентували ініціативи Європейської комісії щодо Чорного моря і шляхів впровадження CMA-SRIA за межами Black Sea CONNECT CSA. У підсумках зустрічі ухвалили План реалізації SRIA IP. 

Захід присвячений запуску СМA-SRIA для створення фундаменту захисту унікальних середовищ Чорного моря, одночасно підтримуючи розвиток морських секторів, що сприятимуть розвитку блакитної економіки і створенню нових робочих місць.

Українську делегацію представили Олена Марушевська, експертка з комунікацій Національного антарктичного наукового центру Міністерства освіти і науки України, представниця Національного хабу блакитної економіки в Україні для реалізації СМПДЧМ; Софія Садогурська, морська біологиня, наукова співробітниця Інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАНУ, молодіжна амбасадорка Чорного моря. Українську делегацію очолив Ігор Таранов, генеральний директор директорату науки та інновацій Міністерства освіти і науки України.

«Вдячний європейським партнерам за надану підтримку Україні загалом та українським дослідникам Чорного моря зокрема», – зазначив Ігор Таранов під час свого виступу.

Також під час виступу Ігор Таранов розповів про  теперішні проблеми співпраці у межах Чорноморського регіону з урахуванням російської збройної агресії проти України,  а також окреслив здобутки України за час реалізації проєкту та пріоритети у період післявоєнної відбудови.

Проєкт СMA-SRIA та відповідний План будуть впроваджувати учасники академічних кіл, фінансових організацій, промисловості і суспільства для вирішення фундаментальних проблем Чорного моря. СМА-SRIA також сприятиме розвитку блакитної економіки, створенню життєво важливих систем підтримки та інноваційної дослідницької інфраструктури, вдосконаленню освіти, а також нарощуванню потенціалу Чорного моря.

Нагадаємо, на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій обговорили план дій у 2023 році щодо інтеграції України до Європейського Союзу у сферах освіти і науки.