A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

25-річчя антарктичної станції «Академік Вернадський»: уперше в історії Президент поспілкувався з українськими полярниками в режимі реального часу та вручив державні нагороди

Опубліковано 06 лютого 2021 року о 19:58


Неординарна подія відбулася у 25-ту річницю заснування української антарктичної станції «Академік Вернадський». Уперше в історії Глава Української держави поспілкувався з полярниками, які там працюють. Зустріч проходила через відеозв’язок.

У заході взяли участь Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, його заступник Ігор Жовква, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий. 

«Я хочу вас привітати з великим ювілеєм – 25-річчям заснування української станції ім. Академіка Вернадського. Для мене це велика честь – наживо поспілкуватися з вами. Ви робите велику щоденну роботу для розвитку науки. І ми зі свого боку хочемо й будемо підтримувати кожного з вас», – сказав Володимир Зеленський. 

Президент поцікавився, що держава може зробити, щоб покращити умови на станції, допомогти полярникам розвивати науку, робити якісні дослідження. Главі держави повідомили, що вперше на станції відбувається модернізація антарктичної станції, зокрема її дослідницьких можливостей. 

Начальник 25-ї української антарктичної експедиції Юрій Отруба розповів про роботу науковців, зокрема про спостереження за процесами глобального потепління та відновлення озонового шару. 

«Ми тут, в Антарктиді, щодня наочно спостерігаємо глобальне потепління. Воно тут відбувається дуже швидко. А ще саме тут, на станції “Академік Вернадський”, було відкрито таке загрозливе явище, як озонова діра. І ми тут першими у світі визначаємо, як потроху відбувається відновлення озонового шару. Звідси, з Антарктиди, дуже добре видно, що наша планета насправді дуже маленька. І що людство має, попри всі суперечки, разом долати спільні виклики – такі, як зміна клімату та пандемія. Ми дуже раді, що завдяки станції “Вернадський” ми, українці, напряму залучені до таких глобальних зусиль людства зі збереження нашої планети», – сказав Юрій Отруба. 

Від імені всіх полярників він запросив Володимира Зеленського стати першим Президентом України, який відвідає вітчизняну антарктичну станцію. 

Глава держави та учасники експедиції обговорили необхідність затвердження наукової програми та бюджету на її виконання. Президент поспілкувався з Міністром освіти і науки Сергієм Шкарлетом, давши доручення допомогти станції з усім необхідним, щоб українські науковці мали спроможності здійснювати світові дослідження. «Програма буде», – запевнив Глава держави. 

Сергій Шкарлет додав, що для українських вчених дуже важлива підтримка держави та висловив вдячність Президентові за увагу до науки та освітянської спільноти. 

«Для науки дуже важливо відчувати, що держава розуміє потребу в дослідженнях, в прогресі фундаментальних знань та технологій. І сьогоднішня святкова зустріч – потужний сигнал усім нашим науковцям: держава пам’ятає про науку та вчених, навіть коли вони в пошуку знань заберуться за 15 тисяч кілометрів від рідної домівки. Тож дякую Президенту України за гарну нагоду привернути увагу суспільства до науки та щиро дякую за самовіддану працю всім українським полярникам різних поколінь, які спільними зусиллями зберегли та примножили гордість країни – станцію “Вернадський”», – зазначив Міністр освіти і науки України. 

Також цього дня Президент України Володимир Зеленський вручив державні нагороди визначним українським полярникам за їхній внесок у здійснення наукової діяльності в Антарктиці та з нагоди 25-річчя української антарктичної станції «Академік Вернадський». 

Зокрема, орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня нагороджений директор Інституту біохімії імені О.В. Палладіна Національної академії наук України Сергій Комісаренко, який був першим Послом України у Великій Британії та сприяв безкоштовній передачі нашій державі британської антарктичної станції «Фарадей». Також посмертно був нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня директор Центру антарктичних досліджень у 1993-1999 роках Петро Гожик. 

Президент також подякував Великій Британії, яка чверть століття тому передала Україні свою дослідницьку станцію «Фарадей», за дружній крок, що дав змогу українцям продовжити свою наукову історію на Антарктиді. 

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, своєю чергою, зазначила, що це рішення символізує реальну підтримку науковців уже незалежної України та наголосила на важливості досліджень для всієї планети. 

«Антарктика має велике значення для планети. Усім країнам треба рішуче протидіяти глобальному потеплінню, щоб захистити та зберегти її для наступних поколінь», – сказала пані Посол. 

Крім того, Глава держави Володимир Зеленський взяв участь у церемонії погашення поштових марок з нагоди 25-річчя української антарктичної станції «Академік Вернадський». До цієї дати акціонерне товариство «Укрпошта» у співпраці з Національним антарктичним науковим центром здійснило випуск художнього конверта та пам’ятних поштових марок. Був виготовлений спеціальний поштовий штемпель із написом «25 років з часу підняття українського прапора на антарктичній станції «Академік Вернадський». 

Нагадаємо, сьогодні, 6 лютого 2021 року, в Музеї науки Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет відкрив антарктичну фотовиставку з нагоди 25-річчя станції «Академік Вернадський».

Довідково.

Наша держава отримала свою антарктичну станцію «Академік Вернадський» 6 лютого 1996 року на підставі міжурядового Меморандуму про передачу Україні британської антарктичної станції «Фарадей». Вона розташована на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови. Наразі це єдина українська антарктична станція. На ній забезпечується виконання досліджень за всіма напрямами природничих наук: науки про Землю (геофізика, фізика атмосфери, метеорологія та кліматологія, космічні дослідження) та науки про життя (біологія, медицина, екологія). Станція є системою з власною інфраструктурою, яка забезпечує її функціонування протягом усього року. Цілий рік на станції працюють 11-13 полярників.