• Людям з вадами зору
  • A-
    A+
  • English

Безбар'єрність — пріоритет уряду: Рада безбар'єрності провела виїзне засідання

Опубліковано 28 липня 2023 року о 14:50
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України
Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

26 липня 2023 року у Вінниці Рада безбар’єрності провела виїзне засідання під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участю першої леді Олени Зеленської.

У заході взяли участь заступниця міністра освіти і науки Євгенія Смірнова, міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, заступник міністра молоді та спорту України Матвій Бідний, член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий, начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов, начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко, начальник Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш, міський голова міста Вінниця Сергій Моргунов, а також представники інших органів влади, громадянського суспільства, міжнародних організацій.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль відкрив засідання і відзначив, що усунення суспільних бар’єрів є надзвичайно важливим в умовах війни, що триває, і має бути пріоритетом уряду. Ці завдання можливо вирішити, лише об'єднуючи зусилля влади, громадянського суспільства та бізнесу.

Перша леді Олена Зеленська наголосила, що у громадах має з’являтися все більше прикладів безбар’єрних рішень: «Доки триває війна, людей, які потребуватимуть протезування, на жаль, ставатиме більше. Це означає, що ваша робота набуває ще більшої важливості. Зараз ми точно знаємо: безбар’єрною має стати вся країна. Це має бути весь наш простір. Фізичний, коли зручність не закінчується разом з інфраструктурними змінами. І простір ментальний, коли можливості не обмежені ніде, ні в чому».

«Рада безбарʼєрності вирішує виклики для створення в Україні рівних можливостей для кожного українця, аби зробити наше суспільство дійсно безбар'єрним, толерантним і прогресивним. Питання освіти є наскрізним, тому доступ до якісної освіти має бути забезпечений для кожного, хто її потребує і кому вона гарантована Конституцією України», — зазначила заступниця міністра освіти і науки Євгенія Смірнова.

На запрошення Вінницької області урядовці відвідали лікарню, спортивну школу і поспілкуватися з людьми, щоб обговорити, як запровадження безбар’єрних рішень і підходів відбувається на практиці, які виклики існують. Такий діалог має бути постійним, тому що він дозволяє оцінити, які рішення уряду роблять життя людей на місцях комфортнішим і що необхідно оперативно коригувати або виправляти.

Окрему увагу під час візиту надали спілкуванню з військовими, які перебувають на відновленні після поранень. Завжди цінно почути думку і поради людей, які є учасниками процесу впровадження сучасних підходів до реабілітації.

Радниця-уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна розповіла про результати впровадження Плану заходів для реалізації Нацстратегії безбар'єрності. Вона відзначила головні досягнення: продовження оновлення державних будівельних норм, що означає, що нове будівництво і реконструкція мають бути безбар’єрними; запровадження Міжнародної класифікації функціонування і старт електронного обліку реабілітаційної допомоги; сучасні європейські стандарти доступності у цифрових сервісах, які дозволяють людям з порушенням слуху, зору, когнітивними порушеннями отримувати адміністративні послуги дистанційно і навчатися онлайн.

Також присутні презентували флагманські проєкти і результати за пів року роботи. Поділимося деякими з них.

Проєкт «Раннє втручання» презентувала міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович. Його мета — впровадити в Україні на рівні громад доступну та якісну послугу раннього втручання, щоб родини з дітьми віком до 5 років, що мають порушення розвитку або такий ризик, отримували допомогу, підтримку та навчання. На початок 2023 року 1265 родин отримують послуги з раннього втручання у 43 центрах, що працюють по всій країні. Аби охопити родини, в яких є діти до 5 років зі сталими порушеннями розвитку чи високим рівнем ризику таких порушень, планують провести навчання фахівців та створити нові команди.

Проєкт «Активні парки: локації безбар'єрного дозвілля» презентувало Міністерство молоді та спорту України. За планом до кінця 2024 року по всій Україні створять мережу спортивних локацій, в яких на регулярній основі будуть проходити фізкультурно-оздоровчі заходи, зокрема з адаптивного спорту, до яких можна буде долучитися, використовуючи мобільний застосунок. Додатково навчать фахівців із психоемоційної та психосоціальної підтримки літніх людей, ветеранів і ветеранок, осіб з інвалідністю.

Проєкт «Розвиток спорту для ветеранів» презентувало Міністерство у справах ветеранів України. Його мета — залучити до активного способу життя ветеранів і членів їхніх родин, які разом становлять приблизно 15 відсотків усього населення України, зокрема через розвиток інфраструктури адаптивного спорту.

Проєкт «Покращення доступності волевиявлення для людей з інвалідністю» презентувала Центральна виборча комісія. Його мета — створити такі умови повоєнного відновлення, за яких виборці з певними порушеннями здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) могли б проголосувати та заповнити виборчий бюлетень без допомоги тощо.

Начальник Тернопільської обласної військової адміністрації розповів, що в області планують створити центри цифрової безбар’єрності, на базі яких різні суспільні групи могли б набувати сучасних цифрових навичок.

У Тернопільській області планують створити 11 великих цифрових центрів, а також 55 цифрових клубів у громадах, підготувати 100 тренерів, які сприятимуть цифровій безбар’єрності у громадах, та охопити 10 000 осіб різних суспільних груп.

Начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко презентував проєкт «Турбота з народження вдома», започаткований спільно з Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ. Він передбачає впровадження універсальної прогресивної моделі домашніх візитів патронажних медичних працівників для надання допомоги вагітним жінкам і дітям до 3 років.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux