A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Забезпечення закладів освіти ґаджетами — тепер усе на інтерактивній мапі

Опубліковано 20 липня 2023 року о 16:20


МОН разом із Мінцифрою запускають публічну інформаційну панель — дашборд! У ньому розміщено інформацію про розподіл компʼютерного обладнання, яке передають партнери з розвитку для задоволення освітніх потреб і забезпечення доступу до освіти учнів і вчителів в умовах війни.

«Наша команда спільно з профільним міністерством цифровізує освіту. Діджитал-інструменти дозволяють відстежувати кожен проєкт, їх динаміку, результативність тощо. Дашборд — це ще один важливий крок у реалізації прозорої політики отримання та розподілу допомоги від партнерів. Завдяки дашборду всі дані є відкритими для суспільства, медіа чи освітян», — зазначив Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

У дашборді є дані з лютого 2022 року, їх можна фільтрувати за областями, населеними пунктами, закладами освіти, партнерами з розвитку, користувачами (учитель/учень), кількістю і типом (ноутбук/планшет) переданого обладнання. Дашборд показує локації девайсів, автоматично обчислює, скільки їх отримав конкретний заклад освіти та яка потреба залишається в межах тієї чи іншої області.

«Дашборд — це своєрідна інтерактивна мапа України, на якій кожен охочий зможе ознайомитися з розподілом отриманого обладнання та дізнатися інформацію про надану допомогу. Ця панель є одним з інструментів забезпечення прозорості процесу розподілу девайсів між закладами освіти, областями та навіть окремими закладами освіти. Дашборд надасть можливість батькам, освітянам, громадам та ЗМІ відстежувати процес передання техніки, а наші партнери з розвитку отримають зручну систему для аналізу та оцінювання актуальних потреб», — прокоментував заступник міністра освіти і науки Дмитро Завгородній.

Інформацію в дашборді надалі будуть наповнювати, зокрема на основі звітів департаментів (управлінь) освіти і науки обласних та Київської міської військових адміністрацій. Зазвичай саме вони відповідають за отримання, передавання, реєстрацію та моніторинг використання девайсів.

Важливо не лише передати обладнання на локації, а й моніторити його фактичне використання. Девайси, які передаватимуть на потреби освіти, автоматично під'єднуватимуть до електронної системи менеджменту. Тож МОН і ОВА матимуть доступ до оперативних даних щодо статусу роботи кожного ноутбука чи планшета та його фактичного використання. 

«Система менеджменту дозволяє нам та обласним департаментам освіти швидко ідентифікувати девайси, у яких виникли несправності, та загалом мати зворотний звʼязок щодо одержаного обладнання. Така система також дає можливість відстежувати ефективність використання ґаджетів та оперативно реагувати у разі неналежної роботи з ними», — зазначила керівниця директорату цифрової трансформації МОН Роксолана Швадчак.

У дашборду також є функція зворотного зв’язку. Якщо в таблиці відсутні дані щодо отриманих пристроїв закладом освіти, або ж навпаки – заклад освіти фізично їх не отримав, хоч вони зазначені в таблиці, повідомте нас через спеціальну форму. 

Нині загальна потреба учнів у девайсах становить 500 000 одиниць, а критична — 253 400. Забезпечення учнів і вчителів технікою для роботи та навчання є одним з напрямів ініціативи МОН із відновлення освітнього процесу «Школо, ми разом!».

Окремо дякуємо нашим партнерам та донорам — Фундація Олени Зеленської, Google, HP, Європейському Союзу, урядам Кореї, Норвегії, Японії, Ірландії, KOICA, Apple, UNICEF, World Vision, USAID, благодійному фонду Співдія, EU4Skills, Global Business Coalition for Education — за фінансову підтримку та забезпечення передання девайсів на локації.