A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

За підтримки Швеції у школах і дитсадках облаштують укриття

Опубліковано 29 листопада 2023 року о 20:10


За час повномасштабного вторгнення сфера освіти в Україні сильно постраждала. Зокрема, від лютого 2022 року майже 3 500 дитячих садків, шкіл та інших закладів освіти були пошкоджені, понад 360 з них — зруйновані. Відновлення освітньої інфраструктури потребує багато ресурсів, саме тому міжнародні партнерства нині відіграють надважливу роль.

Нещодавно Швеція виділила понад 6,5 млн доларів на підтримку Програми екстреної допомоги Україні від ЮНЕСКО. Кошти, зокрема, спрямують на відновлення й відбудову освітньої інфраструктури в Україні — спорудження укриттів у дитячих садках і школах.

«Шведська допомога Україні є значною і вже досягла понад 3 млрд шведських крон із моменту приходу до влади нового уряду. Міністерство освіти і науки України звернулося до шведського уряду з проханням про допомогу в освітньому секторі, і зараз ми відповідаємо на це прохання», — прокоментував Йохан Форсселл, міністр розвитку, співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції.

Завдяки програмам ЮНЕСКО в Україні у співпраці зі Швецією та іншими партнерами вдасться забезпечити комплексне відновлення освітньої інфраструктури:

  • відновити пошкоджені та зруйновані дитячі садки в регіонах, що постраждали найбільше;
  • забезпечити водопостачання та санітарно-гігієнічні умови;
  • обладнати навчальні приміщення необхідними меблями;
  • побудувати або облаштувати укриття відповідно до вимог безпеки й потреб у зимовий період;
  • підтримати створення інклюзивних просторів, а також обладнати приміщення, де діти, вчителі й вихователі матимуть доступ до психосоціальної підтримки та фізичної активності.

«Ми вдячні уряду та народу Швеції за надану допомогу та підтримку освіти. Безпечне освітнє середовище — зараз пріоритет номер один для системи освіти. Відкритий садочок — це інвестиція в майбутнє і полегшення для батьків. Співпрацюватимемо з ЮНЕСКО наступного року щодо цього проєкту для якнайшвидших результатів», — зазначив Євген Кудрявець, перший заступник міністра освіти і науки України.

1,9 млн учнів шкіл не мають доступу до постійної освіти в очному форматі й навчаються дистанційно чи у змішаному форматі. Відсутність доступу до очного навчання спричиняє освітні втрати та зниження рівня якості освіти, а нестача якісних укриттів обмежує для дітей доступ до дошкільної і шкільної освіти. Укриття допоможуть тисячам дітей повернутися до офлайн-занять та заходів у дитячих садках і школах.

Спільно з МОН ЮНЕСКО також ставить у пріоритет створення умов для безпечного повернення до очного навчання.

«Надзвичайно важливо, щоб діти могли продовжувати навчання без тривалих перерв і щоб дошкільні заклади й школи були безпечними. Внесок до кризового фонду ЮНЕСКО для їхньої роботи в Україні сприятиме саме цій меті», — зазначила Лотта Едхольм, міністерка освіти Швеції.

Щоб якомога більше учнів могли повернутися до очного навчання, важливо надати їм відповідні безпекові умови. Спорудження нових укриттів і облаштування наявних є обов’язковою умовою для створення безпечного й інклюзивного освітнього середовища.

Дякуємо партнерам за підтримку у відновленні освітнього процесу в Україні!