A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Як розпланувати час, готуючись до іспиту?

Опубліковано 27 червня 2023 року о 16:15


Планування часу, або ж тайм-менеджмент, допомагає перерозподілити свої ресурси та навантаження так, щоб і завдання виконати ефективно, і не виснажитися.

Засновник компанії «GreenPal» Брайан Клейтон також зауважує, що застосування тайм-менеджменту не лише сприяє робити всі завдання вчасно чи швидко, а також у правильний для вас час. Тайм-менеджмент зекономить зусилля. Ба більше – ефективне планування часу допоможе досягти бажаного результату. Спільно зі студією онлайн-освіти EdEra ми підготували дієві лайфхаки, щоб ви встигли все розпланувати правильно!


Порада №1

Знайдіть свій ідеальний час для навчання

Згідно з теорією хронобіології на рівні ДНК ми маємо ідеальний біологічний час для продуктивності. Зазвичай навчання є найефективнішим, коли мозок перебуває в режимі збору даних, як правило, з 10:00 до 14:00, а потім знову з 16:00 до 22:00. Звісно, ці дані усереднені та доволі умовні. Для всіх час продуктивності унікальний, ба більше, навіть в однієї людини він може різнитися залежно від віку, настрою та обставин довкола.

Щоб зрозуміти себе ліпше, для початку затестіть ці усереднені часові межі. Можливо, вони саме для вас виявляться ідеальними. А можливо, ви знайдете свій ідеальний час для навчання.


Порада №2

Відпочивайте та спіть між сесіями навчання

Якщо зубрити матеріал кілька годин поспіль, то ефективність падає. Але регулярний відпочинок, а тим паче сон, сприяє ліпшому засвоєнню інформації. У жовтні 2019 року професори Массачусетського технологічного інституту виявили кореляцію між сном і результатами тестів: що менше студенти спали протягом семестру, то гіршими були їхні результати (і ще одне крутезне дослідження про вплив сну на навчання та запам’ятовування).

Тому не забувайте відпочивати й висипатися під час підготовки до іспитів. Сон, особливо глибокий та довгий, покращує запам’ятовування та сприяє довготривалій пам’яті.


Порада №3

Робіть перерви між навчанням

Скільки ж має тривати навчання чи одна навчальна сесія? Тут знову все залежить від організму та особливостей вашої уважності. У середньому науковці радять мати 3-4 сесії по 30-40 хвилин у визначені дні для навчання, але щоб загальний обсяг навчального часу на тиждень не перевищував 12 годин. Між сесіями робіть перерви по 5-10 хвилин, що перемкнути увагу й відпочити. Повірте, це збереже вашу продуктивність!


Порада №4

Розплануйте свій час на навчання

Як правило, іспити складаються з декількох блоків, що поділені за тематиками. Тож наша порада: поділіть ваші щоденні навчальні сесії між цими блоками. 1 сесія — 1 тема. Таким чином за день ви приділите час потроху кожному з навчальних модулів.

Лайфхак від EdEra: не обов’язково планувати навчальні сесії у звичному графіку 5/2. Найкраще, щоб між сесіями був рівномірний інтервал. Наприклад, день через день чи два дні. Або ж можете потроху вчитися щодня, але тоді зменште кількість сесій.

Лайфхак від МОН: користуйтеся інтервальною технікою запам’ятовування – 10/60/6/24. Її суть полягає у тому, щоб повторювати вивчене через визначені проміжки часу. За 10 хвилин прочитати матеріал, за годину пригадати, за 6 годин повторити, а за добу – закріпити вивчене.

Також ви можете запланувати освітні сесії в онлайн-календарях (наприклад, Google) — додаток автоматично нагадуватиме про початок навчання за 10 хв чи годину до сесії.

Що ж, ми обрали час, коли є найбільш ефективними, розпланували навчальні сесії, регулярно відпочиваємо… Але навчання все одно не йде?

Брайан Клейтон називає п'ять причин втрати часу:

  • брак ясності – відсутність конкретних і вимірюваних цілей або планів дій;
  • брак мотивації – відсутність мети або стимулу використовувати час із користю;
  • брак дисципліни – відсутність сили волі, відсутність звичок або рутинних дій, які підтримують наші цілі;
  • брак навичок – відсутність знань або здібностей для виконання завдань чи діяльності, які нам потрібні;
  • відсутність зворотного зв'язку – відсутність способу виміряти наш прогрес або результати, а також відсутність зворотного зв'язку або настанов, які могли б допомогти поліпшити результати або виправити наші помилки.

Із дисципліною вам допоможе налаштування інтервального навчання та спеціальні календарі, а навички ми набуватимемо безпосередньо під час навчання. З іншими ж викликами допоможуть такі поради:

  • Чітко сформулюйте собі мету підготовки: не «Скласти іспит на відмінно», а «Скласти іспит на 180 балів». Чим конкретніші формулювання, тим краще ви зрозумієте, що потрібно для досягнення мети.
  • Після формулювання мети створіть свій learning track — шлях навчання. Що вам потрібно знати, щоб отримати бажаний результат у тестуванні? Сформулюйте список тем, пріоритезуйте їх за легкістю/доступністю — на що ви витратите більше часу, з чим доведеться довше працювати? Оформіть ці теми у майлстоуни — це будуть ваші цілі, які ви маєте опанувати.
  • Тепер ці цілі поділіть на менші підтеми та розподіліть між вашими навчальними сесіями.

Лайфхак від EdEra: Одна сесія — одна завершена думка. Це принцип мікрольорнінгу, тобто навчання за маленькими частинками. Так нашому мозку легше запам’ятовувати інформацію. Детальніше про це у матеріалі.

Лайфхак від МОН: Виділяйте на навчальний модуль визначену кількість часу, сконцентруйтеся на виконанні завдання та не відволікайтеся. Це допоможе зекономити час та зберегти продуктивність.

  • Для зручності ви можете намалювати собі справжнє дерево навчальних цілей, де корінням буде ваша мета на іспиті, а гілками — майлстоуни, які варто закривати. Для візуалізації можна використовувати такі онлайн-інструменти, як MiroBoard, а в плануванні можуть бути корисними програми на кшталт Trello.
  • Мотивацію також посилить регулярний зворотний зв'язок від ваших вчителів чи друзів. Обмінюйтеся інформацією, діліться успіхами у підготовці та своїми лайфхаками із тайм-менеджменту — це може бути корисним іншим та покращить ваше планування часу.
  • Пам’ятайте, що іспит — це не самоціль, а сходинка на шляху до чогось ще більшого: або ж завершення школи, чи вступ до омріяного закладу вищої освіти.

Сесії розплановані, цілі зрозумілі, мотивація на всі 100. Що ще?

  • Стежте за фактичним часом, скільки ви навчаєтеся. Досить часто ми ніби працюємо та навчаємося, хоча насправді регулярно відволікаємося на щось. Проведіть експеримент: під час вашої навчальної сесії (чи будь-якої справи, яка потребує уваги та концентрації) порахуйте скільки разів ви відволікалися довше ніж на 3-4 хвилини. Результати вас здивують) 

Щоб цього уникнути, фіксуйте час навчання у таймтрекерах (наприклад, Clockify чи Timetracker). Робите паузу довшу за 3 хвилини — «стопайте» таймтрекер, а потім знову починайте. Таким чином ви зрозумієте, скільки насправді ви витрачаєте часу на навчання. Якщо набагато менше, ніж тривалість сесії, то варто змінити підхід до навчання. Подумайте, чому ви так часто відволікаєтеся? Що можна змінити, аби концентруватися на навчанні?

  • У межах навчальних сесій розподіліть час на різні типи завдань. По-перше, це дисциплінує вас та змусить не відволікатися, аби встигнути виконати завдання. По-друге, час на іспит обмежений, тому під час підготовки до тесту ви маєте не лише запам’ятати необхідну інформацію, а й навчитися виконувати завдання швидко та якісно.
  • Користуйтеся методом «З’їсти жабу» (не бійтеся, їсти нікого не потрібно). Це методика поліпшення продуктивності, яка полягає у виконанні спочатку найскладніших завдань, а потім вже простіших. Цей метод особливо добре підходить для людей, які люблять прокрастинувати й відкладати все на потім. Але їжте одну «жабу» за раз — за одну сесію виконуйте одне важке завдання й кілька простих.

Щасти на іспитах!