A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Як отримати субвенції на шкільні укриття та харчоблоки: МОН розпочинає інформаційні зустрічі з громадами

Опубліковано 05 квітня 2024 року о 17:15


Розпочалися інформаційні зустрічі з представниками громад щодо розподілу субвенцій на ремонт і будівництво укриттів та модернізацію харчоблоків у закладах освіти. 

Перша зустріч відбулася 4 квітня в Черкасах за участю заступника міністра освіти і науки України Андрія Сташківа, представників міністерства та офісу реформи шкільного харчування. До заходу долучилися громади Черкаської, Полтавської та Кіровоградської областей. Сьогодні провели зустріч з громадами Одеської, Запорізької, Дніпропетровської, Миколаївської, Донецької та Херсонської областей.

Цьогоріч МОН запроваджує новий механізм розподілу субвенцій на укриття і харчоблоки — подання проєктів громадами через платформу DREAM і бальну систему, завдяки якій визначатимуть, які з цих проєктів отримають державне фінансування.

Учасники зустрічі обговорили новий механізм розподілу субвенцій на укриття і харчоблоки, зонування регіонів за рівнем ризику безпеки, а також пріоритезацію громад і проєктів, які зможуть отримати фінансування. 

Субвенція на укриття

Цьогоріч розмір субвенції на ремонт і будівництво укриттів становить 2,5 мільярда гривень. Повернути десятки тисяч українських школярів до очного навчання там, де це можливо, є пріоритетом МОН «Школа офлайн». І в межах цього виділено субвенцію на укриття.

«Один із пріоритетів Міністерства освіти і науки України — повернути якомога більше дітей до очного навчання в тих регіонах, де дозволяє безпекова ситуація. Маємо тисячі дітей, які сьогодні навчаються дистанційно, але за наявності укриття зможуть повернутися до очного навчання. Тому впроваджуємо нову систему розподілення коштів на укриття, яка дасть змогу ефективніше та прозоріше фінансувати облаштування безпечного освітнього середовища», — наголосив заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.

Серед головних вимог для отримання субвенції:

  • наявність проєктно-кошторисної документації на будівництво або капітальний ремонт укриття; 
  • у закладі освіти має навчатися не менше ніж 200 дітей;
  • проєкт має бути завершено до кінця 2024 року;
  • підтверджене співфінансування від громади не менше ніж 10% від загальної вартості проєкту.

Після подання проєкту система DREAM автоматично розрахує бали відповідно до критеріїв. Їх усього сім: безпечність, підготовленість, співфінансування, фінансова ефективність, сталість, посилення спроможності громади й додатковий вплив проєкту. Про нарахування балів за критеріями дивіться у відео із серії «Безпечна освіта».

Заступник міністра наголосив, що важливо завчасно долучатися до системи DREAM і розробляти свої проєкти, щоб на момент подання на субвенцію вже мати підготовлену проєктно-кошторисну документацію. Ті проєкти, які не отримають державне фінансування, але розміщені на DREAM, зможуть залучити кошти з інших джерел, наприклад, від міжнародних партнерів і приватних інвесторів.

Більше про умови отримання субвенції та критерії оцінювання проєктів читайте на онлайн-платформі «Моя Фортеця».

Під час зустрічі радниця віцепрем'єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністра цифрової трансформації України Надія Кузьмичова презентувала Методику оцінювання ризиків безпеки в системі освіти, розроблену МОН. Це аналіз усіх регіонів на відповідність безпековим умовам для повернення очного навчання.

Зонування допоможе державі ефективніше визначати регіони, які потребують першочергового фінансування, а керівникам громад, школам і відділам освіти якісніше ухвалювати управлінські рішення у сфері освіти. Пріоритетні громади цьогорічної субвенції — з високим та помірним рівнями ризику. Докладніше про рівні ризику дізнавайтеся тут.

Субвенція на харчоблоки

Цьогоріч у державному бюджеті передбачено субвенцію на модернізацію харчоблоків у розмірі 1,5 мільярда гривень. Спеціалістка із субвенції при Міністерстві освіти і науки України Ірина Подорожна презентувала громадам нові правила розподілу субвенції.

Серед головних вимог на отримання субвенції для модернізації харчоблоків та їдалень:

  • кількість учнів у ЗЗСО: 

◾️ для модернізації базової кухні у закладі повинно навчатись:

  • не менше ніж 600 учнів для Києва й обласних центрів; 
  • 300 учнів для міських територіальних громад (ТГ) і закладів спільної власності обласних рад; 
  • 200 учнів для сільських і селищних ТГ.

Якщо це стосується опорної кухні, то 1500, 1000 та 700 учнів відповідно до регіону;

  • наявність проєктно-кошторисної документації або технічного завдання на проєктування;
  • створення протягом року або наявність у регіоні фабрики-кухні, у якій заплановано реалізацію проєкту;
  • наявність кількох прилеглих закладів освіти-отримувачів послуг до ЗЗСО, у якому буде опорна кухня;
  • безпечність умов освітнього процесу (очне / змішане навчання, наявність укриттів або передбачено облаштування до кінця календарного року);
  • співфінансування з місцевих бюджетів не менш як 10%;
  • комплексний підхід, який передбачає придбання обладнання, реконструкцію та/або капітальний ремонт приміщень; 
  • строк завершення проєкту — до кінця поточного року.

Менеджер проєктного офісу реформи шкільного харчування Олександр Бондар розповів про моделі організації приміщень харчоблоків, сучасні нормативні вимоги до проєктування приміщень і презентував посібник для проєктувальників та архітекторів, який містить рекомендації для комплексної модернізації й технологічного переоснащення харчоблоків у закладах освіти. Ознайомитися з посібником ви можете за покликанням.

Наступні зустрічі з громадами МОН планує провести у Львові, Києві й Чернігові. У якому місті відбудеться захід для вашої громади, можна переглянути за покликанням.

Онлайн-воркшопи з подання заявок на фінансування укриттів і харчоблоків через систему DREAM стартували з 5 квітня — зареєструватися тут.