A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулося засідання Ради безбар’єрності

Опубліковано 01 квітня 2024 року о 10:35


29 березня відбулося засідання Ради безбар’єрності під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Захід відвідала заступниця міністра освіти і науки Євгенія Смірнова.

Засідання відбулося за ініціативою першої леді Олени Зеленської та модерації радниці — уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності Тетяни Ломакіної.

Впродовж дискусії обговорювали впровадження практичних рішень на рівні місцевих громад та інших секторів. Також на засіданні був представлений “Гайд безбар’єрних подій” — довідник в якому прописані практичні рішення щодо підготовки та проведення онлайн та офлайн-заходів, у тому числі — під час війни.

«Організатори заходів – конференцій, виставок, будь-яких публічних зустрічей — орієнтовані на те, щоб бачити серед своїх учасників людей з досвідом війни. Але як це правильно організувати? Ми ніколи не знаємо, хто поруч з нами: що ця людина пережила і що бачила, у якому вона стані зараз. Але можемо заздалегідь створити рішення, які подарують усім гостям хороший досвід. Гайд безбар’єрних подій – саме про такі рішення. Про повагу до досвіду різних учасників. Він детально розбирає все – від комунікації до інтер’єру. Бо це теж важливо. Одне із визначень безбар’єрності – «це коли зручно всім без винятку». Думаю, це могло б бути заголовком для всієї цієї філософії на рівні держави й суспільства. Бо люди з досвідом війни – це зараз всі ми. Ось чому безбар’єрні події й узагалі – безбар’єрне життя – потрібне всім нам»,  – наголосила перша леді.

«Уряд України готовий працювати разом із територіальними громадами над створенням доступних просторів, публічних послуг та інформації. Безбар’єрність як ніколи на часі, і це має відображатися в стратегічних документах як міністерств, так і територіальних громад. Своїми рішеннями і, головне — діями ми демонструємо українцям та українкам, що вони важливі для своєї держави, для свого міста та для своєї спільноти», — сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Цього разу МОН очолило виконання плану заходів, але ми далі працюємо над важливими завданнями, тому зменшувати оберти точно не плануємо.

У 2024 році продовжуємо реалізацію наших ініціатив, які заплановані в межах флагманського проєкту Міністерства освіти і науки України «Освіта для всіх». Зокрема, йдеться про проєкт для дітей, що перебувають у лікарнях, «Школа супергероїв»; центри підтримки студентів; платформу «Освіта для ветеранів»; програму для людей із порушеннями зору «Точка дотику» та інші, про які ми розповідали та будемо розповідати надалі.

Успішність упровадження політики безбар’єрності потребує постійного діалогу на національному, регіональному та місцевому рівнях. МОН тримає фокус на безбар’єрності, як на одному із ключових пріоритетів. 

Метою політики безбар’єрності є створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права. Йдеться про доступ людини до роботи, інформації, освіти, сфери послуг, можливість вільно пересуватися в просторі, соціалізуватися та залучатися в життя громади. Політика безбар’єрності має стати наскрізною та включатися до всіх довгострокових рішень та програм на національному та місцевому рівні.