A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулося засідання Бюро Нацкомісії у справах ЮНЕСКО

Опубліковано 02 листопада 2023 року о 13:45


1 листопада в МЗС відбулося VI засідання Бюро Національної комісії у справах ЮНЕСКО. На зустрічі затвердили новий склад сектору освіти Нацкомісії. Його керівником став перший заступник міністра освіти і науки України Євген Кудрявець, а до складу ввійшли генеральна директорка директорату міжнародної співпраці Альбіна Цятковська, виконувач обов’язків генерального директора директорату науки та інновацій Григорій Мозолевич, генеральний директор директорату шкільної освіти Ігор Хворостяний та державна експертка експертної групи міжнародних організацій та взаємодії з донорами директорату міжнародної співпраці Вікторія Сацюк.

На засіданні також розглянули питання підготовлення української делегації до участі в 42-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО та у 24-й сесії Генеральної асамблеї країн-учасниць Конвенції 1972 року.

Крім того, на засіданні представили дорожню карту асоційованих шкіл ЮНЕСКО. Школи цієї мережі займаються просуванням цілей ЮНЕСКО, розробленням інноваційного навчального контенту та методів навчання, а також співпрацюють з іншими членами мережі ЮНЕСКО. Асоційовані школи ЮНЕСКО в Україні беруть участь у міжнародних освітніх проєктах, розвивають молодіжну та дитячу дипломатію, вивчають і відзначають пам'ятні дати ООН та ЮНЕСКО, проводять міжнародні семінари, конференції, фестивалі, літні табори тощо.

Після обрання національного координатора проєкту від МОН заклади загальної середньої освіти зможуть подавати заявки на приєднання до мережі за такими етапами:

  1. Керівник ЗЗСО подає заявку на долучення до мережі асоційованих шкіл ЮНЕСКО координатору проєкту від Міністерства освіти і науки України.
  2. Проводяться збори мережі асоційованих шкіл ЮНЕСКО за участі представників МОН та Національної комісії у справах ЮНЕСКО щодо питання членства закладів освіти в асоційованій мережі. У разі схвалення анкету ЗЗСО передають до Секретаріату ЮНЕСКО.
  3. Національний координатор консультує ЗЗСО щодо подальшого процесу та процедури заповнення заявки на приєднання до мережі.
  4. Національний координатор надає дані для реєстрації на сайті мережі для подачі заявки.
  5. Національна комісія у справах ЮНЕСКО здійснює «сприяння національному координатору в його інформаційно-роз’яснювальній та комунікаційній роботі». Освітній заклад отримує сертифікат, що засвідчує членство у мережі.

Детальну інформацію про мережу асоційованих шкіл ЮНЕСКО та можливість приєднання буде додатково розіслано від Міністерства освіти і науки України до закладів загальної середньої освіти.

Довідково: 

Програму асоційованих шкіл ЮНЕСКО започаткували з метою забезпечення якісної шкільної освіти, націленої на реалізацію проєктів для підтримки знань у галузі прав людини, демократії, міжкультурних зв’язків та захисту довкілля в системі ООН, у 1953 році. Наразі функціонує понад 12 000 асоційованих шкіл ЮНЕСКО у 182 країнах-членах. В Україні така мережа налічує понад 70 шкіл із різних регіонів.