A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулася зустріч представників МОН та Євродоку

Опубліковано 21 липня 2023 року о 17:30


20 липня 2023 року відбулася зустріч заступника міністра освіти і науки України Дениса Курбатова із Себастьяном Дале, президентом Євродоку, та Піл Марією Заугманн, віцепрезиденткою Євродоку (Європейської ради аспірантів та молодих учених).

Мета зустрічі – обговорити перспективу співпраці та підтримки науки як стратегічного напряму розвитку України в післявоєнний період відбудови країни, участі молодих учених у цьому процесі. Під час зустрічі розглянули проблеми та виклики роботи молодих учених, підтримку їх з боку Міністерства освіти і науки України та Національного фонду досліджень України, а також їхню участь в європейських проєктах та грантах.

На зустрічі були присутніми: виконавча директорка Національного фонду досліджень України Ольга Полоцька, представники Міністерства освіти і науки України Ігор Таранов та Григорій Мозолевич, голова Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України Олеся Ващук, її перший заступник Анастасія Сімахова, експрезидент Євродоку Олександр Березко.

Під час зустрічі сторони домовилися про співпрацю, подальшу підтримку науки та молодих учених України.

«Цей візит є продовженням численних зусиль Євродоку щодо підтримки наших українських колег і друзів з перших днів вторгнення. Це особливо важливо, оскільки в запланованих наразі міжнародних схемах підтримки та відновлення для України сектор вищої освіти не отримує належної уваги», – зазначив президент Євродоку.

Після зустрічі організація у своїй доповіді «Євродок відвідує українські наукові кола: Відновлення має початися зараз» закликала ЄС виділити цільове фінансування для відновлення секторів досліджень і вищої освіти в Україні.

Уже сьогодні, 21 липня 2023 року, Рада молодих учених при Міністерстві освіти і науки України організувала круглий стіл, який був присвячений науці та вищій освіті у відновленні України. Участь у круглому столі взяли президент Євродоку Себастян Дале та віцепрезидентка Євродоку Піл Марія Заугманн, які презентували доповідь на тему: «Євродок з та для українських вчених». Також до круглого столу доєдналися молоді вчені-представники 18 регіонів України, які презентували проблеми, діяльність та перспективи рад молодих учених України.

Довідково

Європейська рада аспірантів та молодих учених – це об’єднання національних асоціацій молодих учених європейських країн. Його було засновано у 2002 році у Брюсселі. 25 національних асоціацій з 23 країн Європи відтоді стали членами Євродоку. Наприклад, Рада молодих учених України приєдналася навесні 2014 року, одразу після Революції гідності. Зараз це об’єднання представляє інтереси приблизно 1 млн молодих учених по всій Європі.

В організації робочі групи працюють за декількома напрямами: підготовка докторів філософії, умови роботи та добробут, ментальне здоров’я, відкрита наука, наука і суспільство, оцінювання наукової діяльності та кар’єрний розвиток. Іншими основними темами Євродоку є академічна свобода та прекарність, також організація бере активну участь в Коаліції з розвитку оцінювання наукових досліджень (CoARA), яка об'єднує понад 500 європейських зацікавлених сторін – від університетів до фінансових установ, від міністерств до наукових товариств.