A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулася робоча зустріч заступника міністра освіти і науки Андрія Сташківа із заступником міністра закордонних справ Андрієм Мельником

Опубліковано 19 червня 2023 року о 14:50


15 червня 2023 року відбулася зустріч заступника міністра освіти і науки України Андрія Сташківа із заступником міністра закордонних справ України Андрієм Мельником. Під час неї обговорили низку важливих питань удосконалення процесу міжвідомчої взаємодії для забезпечення підтримки учасників освітнього процесу, які змушені тимчасово перебувати за кордоном. 

Нагальним завданням для України на сьогодні є збереження національно-культурної ідентичності і насамперед мови як основного чинника української нації, а також збереження традицій української освіти. Закон України «Про освіту» передбачає сприяння держави створенню та функціонуванню за кордоном закладів освіти, у яких навчання здійснюється українською мовою або вивчається українська мова.

Саме питання створення і розвитку білінгвальних шкіл за кордоном і стало провідним під час зустрічі. Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий неодноразово у виступах наголошував на важливості очного навчання та збереження кожного учасника освітнього процесу як безцінного скарбу нашої держави. Двомовні заклади освіти за кордоном дають можливість дітям з України продовжувати навчання рідною мовою у звичайному для них середовищі наживо, а українським учителям – професійну діяльність, гуртувати навколо себе батьків та дітей, створювати для них живе, рідне, безпечне середовище. Такі школи стають для учасників освітнього процесу осередком стабільності та неперервного зв’язку з Батьківщиною.

За результатами зустрічі Андрія Сташківа та Андрія Мельника були напрацьовані рішення щодо подальших кроків розвитку українських шкіл за кордоном, зокрема і міжвідомчої взаємодії у питаннях переформатування державного ліцею «Міжнародна українська школа».