A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Відбулася презентація Стратегії відновлення освіти Луганщини після деокупації

Опубліковано 13 червня 2023 року о 18:40


8 червня у місті Києві за ініціативою DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» відбувся форум «Освіта Луганської області: відновлення та реінтеграція», під час якого презентували Стратегію відновлення освіти та реінтеграції Луганської області на 2023-2027 роки, яка спрямована на подолання наслідків повномасштабного збройного вторгнення рф в Україну та тимчасової окупації окремих районів Луганської області з 2014 року.

У форумі взяли участь: голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина, народна депутатка України (Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади та місцевого самоврядування) Лариса Білозір, народний депутат України (Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій) Роман Грищук, народна депутатка України (Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій) Наталія Піпа, заступниця директора програми розвитку Посольства Швейцарії в Україні Айлін Хофштеттер, менеджерка проєкту «DECIDE» Валентина Полторак, заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, голова Луганської обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор, заступниця керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яна Любимова.

Головною метою форуму був пошук рішень подолання викликів на деокупованих територіях Луганської області. Учасники висловили пропозиції щодо презентованої Стратегії та власні ідеї щодо повоєнного відновлення освіти Луганщини. 

«Тему освіти на окупованих і деокупованих територіях МОН наразі визначає пріоритетною. Сьогодні Міністерство продовжує працювати над тим, аби підтримувати ці території. Ми розуміємо, що у майбутньому нам доведеться працювати з двома категоріями людей: тими, хто був окупований з 2014 року, і тими, хто був окупований з 2022 року. І тут ми, звичайно, говоримо про кадри, які працюватимуть на деокупованих територіях. Я закликаю всіх охочих долучатися до формування кадрового резерву. Міністерство напрацьовує механізми  збільшення заробітної  плати для вчителів, які працюватимуть на деокупованих територіях. Крім того, формуємо перелік майна, що потребує відновлення», — заявив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

«Освіта — це основа, засіб згуртованості суспільства. Тож Швейцарія вже багато років підтримує освіту Україну загалом і освітян зокрема. Від початку повномасштабної агресії росії проєкт «DECIDE», регіоном-партнером якого є Луганська область, надавав обладнання, щоб допомогти забезпечити сталість управління освітою області. Також організував зимові активності для евакуйованих дітей Луганщини. Тому хочу подякувати проєкту і сказати, що ми шоковані цифрами руйнувань, а отже, говоритимемо людям, які ухвалюють рішення у Швейцарії, що підтримка України – важлива!» — прокоментувала заступниця директора програми розвитку Посольства Швейцарії в Україні Айлін Хофштеттер.

Запис відеотрансляції форуму доступний за посиланням.

Довідково

DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» – це швейцарсько-український проєкт, який спрямований на підтримку реформ в освіті та процесів децентралізації для розвитку в Україні ефективної системи управління освітою.
Головна мета проєкту – допомогти жителям територіальних громад долучитися до демократичного врядування та отримати рівний доступ до якісної освіти.

DECIDE реалізується ГО «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» ( ГО «DOCCU») у Консорціумі із Цюріхським педагогічним університетом (PHZH) за підтримки Швейцарії, представленої Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC).