A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

У ЗНУ обговорили шляхи налагодження міжконфесійного миру і злагоди в суспільстві

Опубліковано 14 березня 2017 року о 10:00

На історичному факультеті Запорізького національного університету з нагоди відзначення 125-річчя з дня народження патріарха Йосифа Сліпого –предстоятеля Української греко-католицької церкви – провели науковий симпозіум «Патріарх Йосиф Сліпий – знайомий і незнаний». Ініціював зустріч Інститут історії церкви Українського католицького університету.

Симпозіум проходив у форматі наукової дискусії, під час якої відомі вчені обмінялись думками і подискутували стосовно осмислення значимості такої історичної постаті, як Йосиф Сліпий. Виступи науковців присвятили таким темам як: «Помісність і патріархат: кілька споминів про патріарха Йосифа», «Етапи формування життєвих та світоглядних принципів Йосифа Сліпого-Коберницького», «Патріарх Йосиф Сліпий і проблема легалізації греко-католиків в Україні (1960-80-ті роки)», «Духовно-моральні й національні аспекти у педагогіці Йосифа Сліпого».

Під час плідної дискусії львівські та запорізькі науковці обговорили і низку інших важливих духовних і релігійних питань.

Ректор Микола Фролов подякував ініціаторам проведення симпозіуму саме в стінах Запорізького національного університету. А керівник Департаменту культури, туризму, національностей і релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко відзначив, що завдяки роботі українських науковців, зокрема істориків-науковців вишу, реалізуються різноманітні освітні заходи, програми, конференції і круглі столи, відбувається виховання активної суспільно свідомої молоді, що сприяє розбудові нашої держави. Цю думку підтримав і начальник управління міжнаціональних відносин та релігій Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Павло Мяло, який наголосив на важливості таких наукових заходів для налагодження міжконфесійного миру і злагоди в суспільстві.

Свою думку з приводу важливості пізнання і дослідження джерел історії висловив і директор Інституту історії Церкви, проректор Українського Католицького Університету, координатор програми Олег Турій. Він запевнив, що ця зустріч є логічним наслідком співпраці науковців-однодумців Запоріжжя і Львова, які під час наукового заходу зможуть поділитись інформацією, науковими напрацюваннями, своїми поглядами і думками про постать патріарха Йосифа Сліпого.

Почесний гість заходу, владика Степан Меньок висловив переконання щодо важливого внеску і впливу сім’ї, церкви і навчальних закладів на формування суспільної свідомості людей. Так, на думку декана історичного факультету Запорізького національного університету Володимира Мільчева, розповсюдження наукових досліджень львівських науковців про духовні і релігійні ідеї Йосифа Сліпого, який в умовах тоталітарного режиму зміг з гідністю пронести вогник служіння вірі і допоміг духовному відродженню України, є дуже важливими в наш час.

За інформацією прес-центру ЗНУ