A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українські організації в межах проектів «Горизонт 2020» отримали понад 17 мільйонів євро

Опубліковано 10 листопада 2017 року о 17:59

Для фінансування в програмі «Горизонт 2020» уже прийнято 90 проектів, в які залучено українських науковців, – вони вже отримали в межах програми понад 17млн 230тис євро. Про це повідомила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич сьогодні, 10 листопада 2017 року, у Всесвітній день науки заради миру та розвитку.

«Міжнародні програми, до яких ми долучаємося, зокрема «Горизонт 2020», покликані на те, щоб вчені могли брати участь у міжнародних дослідженнях, отримували фінансування під свої проекти, водночас залишаючись в Україні. Так, ставши 2015 року асоційованим членом «Горизонту 2020», ми фактично отримали на наукові проекти понад 17 мільйонів євро – більше, ніж заплатили внеску», – розповіла Лілія Гриневич.

Вона також відзначила, що міжнародні проекти – це гарна можливість для українських вчених, доки в Україні триває реформа системи управління та фінансування науки.

«У 2016 році було прийнято нову редакцію Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність», яким передбачено фактично перезавантаження всієї системи управління та фінансування науки в Україні. Ми переходимо на конкурсне фінансування, коли гранти виграватимуть найкращі, ті, хто обирає передові напрямки досліджень. Звісно, базове фінансування теж має бути, але ми повинні змінити систему, яка історично склалася в Україні, – фінансування науки за відомчим принципом», – підкреслила Міністр.

За її словами, для цього вже створена Національна рада ради з питань розвитку науки і технологій на чолі з Прем’єр-міністром України. Рада включає Науковий комітет, куди членів призначали не за званнями чи посадами, а їх обирав незалежний Ідентифікаційний комітет, до якого входили іноземні вчені. Нацрада на підставі пропозицій Наукового комітету формуватиме пріоритети бюджетного фінансування науки – його обсяг, під що давати кошти, розподіл між базовим та конкурсним фінансуванням тощо.

«Нам лишилося зробити ще один важливий крок – створити Національний фонд досліджень, головною функцією якого якраз і буде здійснення конкурсного фінансування. Він має запрацювати вже наступного року. Фонд буде організований за кращими світовими стандартами – як щодо прозорого розподілу коштів, так і стосовно якості експертизи та відбору заявок. Для конкурсів 2018 року ми заклали в держбюджет 90 мільйонів гривень, плануючи у першому півріччі завершити всі організаційні процедури, а в другому – почати фінансування перших проектів», – пояснила Лілія Гриневич.

Нагадуємо, що Міністр привітала науковців з Всесвітнім днем науки заради миру та розвитку, зазначивши, що українська наука сьогодні – це близько 60тис дослідників та 35тис технічних працівників у понад 400 наукових установах, 200 ВНЗ, приватних підприємствах недержавного сектору та наукових і конструкторських підрозділах великих державних підприємств Укроборонпрому