A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Шкода, що навчання українською буде лише з 5-го класу» – директор румуномовної школи Закарпаття розповів про реакцію батьків на мовну статтю

Опубліковано 23 жовтня 2017 року о 15:27

Рідна мова для наших учнів – румунська, але й державну мову в Україні потрібно знати обов’язково. На цьому наголосив директор Глибокопотіцької ЗОШ І-ІІІ ст. Тячівського району Закарпаття Дмитро Буга в інтерв’ю виданню Голос Карпат.

«Ми обговорили новий Закон у педколективі та з батьками. І вони не проти нього, жодного ажіотажу в людей немає. Більше того, батьки кажуть: шкода, що навчання українською буде лише з 5-го класу, а перші чотири роки треба буде навчатись румунською», – розповів директор школи.

Він також відзначив, що й вчителі готові до таких змін.

«Без роботи не залишаться, але їм треба буде пройти перекваліфікацію. Та думаю, нічого страшного не станеться. Поступово будемо переходити на державну», – підкреслив Дмитро Буга.

Керівник школи відзначив, що у його навчальному закладі фактично немає проблем зі знанням української. Це засвідчують успішні результати ЗНО з української мови та літератури випускників. Після закінчення школи 90% випускників здобувають вищу освіту, здебільшого, в Україні. За кордон – в Румунію та Молдову – вступають одиниці.

Довідково: У Тячівському районі Закарпаття 3 загальноосвітні навчальні заклади з угорською мовою навчання і 10 – з румунською. Школи для дітей з румуномовних сімей функціонують у Нижній Апші, Топчині, Солотвині та Глибокому Потоці.

Нагадуємо, що 20 вересня 2017 року на сайті видання Euobserver була опублікована колонка Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич «Мовна стаття Закону «Про освіту» не шкодить національним меншинам».