A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Побудова сучасної професійної освіти потребує тісної співпраці з бізнесом», – Лілія Гриневич на підписанні меморандуму з Будівельною палатою України

Опубліковано 31 березня 2017 року о 14:00

МОН співпрацюватиме з Будівельною палатою України для створення сучасних освітніх стандартів для будівельних спеціальностей, забезпечення виплати підприємствами стипендій учням, упровадження виробничої практики та підсилення матеріально технічної бази ПТНЗ. Про це йдеться у підписаному Міністром освіти і науки Лілією Гриневич меморандумі «Про співробітництво між Будівельною палатою України і Міністерством освіти і науки України».

«У нас уже є приклади плідної співпраці між будівельним бізнесом та професійно-технічними навчальними закладами, і ми хочемо цю роботу зробити більш системною. Перше – це у розробці сучасних стандартів освіти, що відповідатимуть вимогам ринку праці. Друге – у створенні спільних навчально-практичних центрів за будівельними спеціальностями. Зараз у нашій професійній освіті 160 спеціальностей будівельного спрямування, і ми маємо провести консультації за всім спектром їх викладання. Зокрема, працювати з новими технологіями мають навчитися і виробничі майстри професійного навчання, що навчають наших дітей», – зазначила Лілія Гриневич.

Міністр додала, що у більшості європейських країн соціальні партнери відіграють важливу роль у розробці програм професійної освіти та в управлінні навчальними закладами.

«Залучення соціальних партнерів гарантує відповідність навчальних програм актуальним вимогам ринку праці, забезпечує ринок висококваліфікованими кадрами, а учням системи професійної освіти – безпроблемний перехід від навчання до працевлаштування. Це стимулює дітей йти навчатися на професійні спеціальності, адже у нас зараз існує значний, невідповідний нашому ринку праці перекіс на користь вищої освіти. За статистикою, в Україні лише 20% випускників ідуть у професійну освіту, а 80% – продовжують навчання у вишах», – розповіла Лілія Гриневич.

Нагадуємо, у бюджеті 2017 року вперше передбачено 2млрд грн освітньої субвенції на здобуття середньої освіти в ПТНЗ, 119млн грн на фінансування 19 професій загальнодержавного значення. На створення 25 навчально-практичних центрів у 2017 році також передбачено 50млн гривень.