A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Інна Совсун: Якщо випускникам ВНЗ вчасно не видають дипломи, вони можуть звернутись до МОН за допомогою

Опубліковано 08 липня 2016 року о 19:45

У цьому році масштаб проблеми із затримкою видачі дипломів вищими навчальними закладами суттєво зменшився. Зі свого боку МОН зробило все, щоб дипломи були вчасно, але, якщо в якихось навчальних закладах документи досі не видали випускникам, вони можуть звернутися до Міністерства за допомогою. Про це розповіла перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун під час прес-конференції на тему «Особливості вступної кампанії – 2016».

За словами першого заступника Міністра, ще в минулому році, з метою збільшення прозорості процесу замовлення документів, було здійснено перехід на нову модель і тепер університети самі виготовляють дипломи про вищу освіту. Окрім того, ці дипломи стали дешевшими і для університетів, і для випускників – вартість диплома не може перевищувати 2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тому вцілому ця модель виправдала себе.

Зараз роль Міністерства освіти і науки у своєчасній видачі дипломів полягає в акредитації напрямів (спеціальностей) у вищих навчальних закладах та своєчасній видачі сертифікатів про акредитацію. За результатом отриманого сертифіката про акредитацію, університет має право виготовляти дипломи та видавати їх випускникам.

Сьогодні всі сертифікати про акредитацію напрямів (спеціальностей), акредитовані станом на 06.07.2016, виготовлені   і доступні для отримання  вищими навчальними закладами.  Виготовили сертифікати про акредитацію в дуже стислі терміни – за два дні, хоча в попередні роки друк здійснювався до трьох тижнів.

Таким чином, якщо випускнику не видають диплом – проблема на рівні відповідного вищого навчального закладу. Причини затримки можуть бути різні, у попередні роки вельми поширеною була практика зловживань університетами своїм службовим становищем.

“Таке відбувалося й у минулі роки. Університет замовляв диплом, а після цього відмовлявся видати його випускнику бакалаврської програми, мотивуючи це тим, що: «ми віддамо його вам, коли ви вступите до нас на магістратуру». Це такий спосіб утримати у себе випускників бакалаврської програми, щоб вони не пішли на магістратуру чи на програму підготовки спеціаліста до іншого вищого навчального закладу”, - пояснює Інна Совсун.

Також вона зазначила, що у випадку, якщо ВНЗ не видає випускнику диплом, – потрібно телефонувати безпосередньо до Міністерства. Отримавши відповідну інформацію, керівництво МОН звертатиметься до вищого навчального закладу з вимогою виконати законодавство і видати документ.