A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Дитсадки нарешті отримали стандарти, адаптовані до сучасного життя

Опубліковано 02 червня 2016 року о 16:57

Майже 3 роки всі, хто опікується дошкільною освітою, з нетерпінням очікували заміни Державних санітарних норм та правил: «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей», прийнятих у 2013 році. Цей документ викликав тоді негативний резонанс у суспільстві за прописані занадто суворі норми і правила  для дитячих садків та їх працівників.

І ось, нарешті, наказом МОЗ затверджено нову редакцію документу, назва якого також змінена на більш ліберальну: «Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів».

«Стандарт став більш адаптованим до сучасного життя, більш ліберальним, але зберіг всі ключові вимоги щодо забезпечення належних умов розвитку та виховання дітей. Принципові норми, що стосуються охорони здоров’я дітей та санітарно-епідеміологічного стану залишилися, їх осучаснили. Крім того, документ дає «зелене світло» у тому числі для розвитку мережі приватних дитсадків, що в перспективі позитивно вплине на всю систему дошкільної освіти», - зазначила начальник відділу дошкільної освіти МОН України Тамара Панасюк.

Чинний документ пройшов громадське обговорення, при його підготовці була врахована більшість пропозицій від Всеукраїнської асоціації працівників дошкільної освіти.

«Наступним нашим кроком стане спрощення процедури з ліцензування освітніх послуг у сфері дошкільної освіти», - додала Тамара Панасюк.

Наразі в Україні за наявності 15 315 працюючих закладів дошкільної освіти, майже 90 тис дітей перебуває у черзі на зарахування. Тому перед Міністерством освіти та науки стоїть задача створити сприятливі умови для розширення мережі комунальних дошкільних навчальних закладів та появи приватних або корпоративних дитсадків.