A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Вінницькі авіамоделісти допомагають прикордонникам

Опубліковано 17 листопада 2015 року о 15:49

Протягом кількох місяців юні конструктори навчально-виробничого комплексу загальноосвітньої школи І - ІІІ ст. – ліцею № 4 (Могилів-Подільський) гуртка авіамоделювання Вінницького обласного центру технічної творчості учнівської молоді під керівництвом досвідчених викладачів працювали над створенням розвідувального безпілотника-гексокоптера.

До справи долучилися керівництво міста, волонтери, освітяни. Завдяки спільним зусиллям наприкінці жовтня літаючий апарат здійснив свій перший показовий політ.

«Гексокоптер має 6 моторів і 6 гвинтів - це гарантія успішного приземлення: якщо пошкодять один, він і на 5-ти долетить. У разі ушкодження включається автопілот, і він не долітає до точки, а повертається. Можна на будь-якій ділянці шляху зупинитись і підлетіти нижче, більш детально розвідати  обстановку», - зазначив керівник авіамодельного гуртка Володимир Водзянівський.

Гексокоптер обладнано FULLHD відеокамерою, яка проводить запис на флешку. В майбутньому прилад обладнають передавачем, щоб дані в режимі реального часу записувались на ноутбук оператора.

Основне завдання безпілотника - виконувати розвідувальні операції. Розробники обладнали його системою навігації «Глонус». Росіяни  працюють на даних частотах, а тому не блокують їх. Гексокоптер може переносити вагу до 5 кілограмів, а тому здатен проводити і диверсійні операції в тилу ворога.

Після здійснення показового польоту гексокоптер був переданий прикордонному загону, який виконує завдання з охорони державного кордону України у Львівській області.