A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Близько п’яти тисяч дітей Артемівська та Сєвєродонецька отримали свято науки

Опубліковано 29 квітня 2015 року о 12:47

25-26 квітня 2015 року Артемівськ Донецької області та  Сєвєродонецьк Луганської області приймали двадцять ентузіастів, викладачів і науковців із Києва, Івано-Франківська, Дубна, Кривого Рогу, Варшави (Республіка Польща) та  Харкова, які привезли дітям проект «Наукові пікніки дітям Донбасу».

На думку організаторів цей проект мотивує школярів отримувати все нові й нові знання, вчителів – знаходити нові способи підвищення інтересу малечі до навчання, а всім відвідувачам свята науки показав, що про їхнє тяжке становище в прифронтовій зоні пам’ятають і готові допомагати відновлювати проблемні освітній і соціо-культурний простори.

Спираючись на міжнародну ініціативу «Наукові пікніки» Харківське міське громадське об'єднання «Центр розвитку громад» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» вирішило повернути на Донбас фестиваль популярної науки, який у 2013 року з метою підвищення рівня мотивації дітей і молоді до якісного отримання освіти проходив в Луганську. Сьогодні організатори проекту  хочуть сфокусуватися та звернути увагу до мешканців прифронтових міст і вимушено переміщених осіб.

 Така ідея отримала форму соціального заходу – свята під відкритим небом «Наукові пікніки дітям Донбасу» – яке зібрало в Артемівській школі №12 і на площі Перемоги в Сєвєродонецьку майже п’ять тисяч небайдужих діточок, їхніх батьків і викладачів, зацікавлену молодь, старших людей, які вільно та безкоштовно могли не тільки побачити близько 50 експериментів, але й самі відтворити їх, взяти участь у їхньому проведенні.

Протягом двох днів відвідувачі та гості «Наукових пікніків» дізналися про таємниці генної інженерії, робили кристали та бурі в пробірках, спостерігали явища електромагнетизму, взяли участь у моделюванні багатоскладового управління ліквідації надзвичайних ситуацій на промислових гігантах, навчилися надавати першу долікарську допомогу, запускали блискавки та «вмикали світло» в лампах без дротів чи батарейок, повторювали й отримували пояснення відомих хімічних реакцій, які використовуються в побуті, на кухні та, навіть, у кіно, розгадували таємниці оптичних ілюзій і методики «збирання» різних кубиків Рубіка.

«Артемівськ має великий потенціал для того, щоб робити подібні заходи, залучаючи своїх талановитих дітей, які є призерами та переможцями фахових олімпіад різного рівня», каже директор школи №12 Євген Денисов. У Сєвєродонецьку ректор університета імені В. Даля – одного з учасників «Пікніків» – Ольга Поркуян також зауважила: «Це неймовірний формат, дуже щирий, який треба продовжувати знов і знов». Її підтримує й очільник Луганщини Геннадій Москаль: «Думаю, що такий новий Пікнік без шашликів приживеться, нехай молодь пробує».

Для довідки. Програма «Наукові пікніки дітям Донбасу» реалізовується Харківським міським громадським об’єднанням «Центр розвитку громад» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

За інформацією Харківського міського громадського об’єднанням «Центр розвитку громад»