A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Уряд прийняв важливі зміни, які відкриють можливість проведення конкурсів Національного фонду досліджень із залученням закордонних наукових фондів

Опубліковано 24 липня 2023 року о 09:50


Урядом прийнято зміни до деяких постанов, які стосуються діяльності Національного фонду досліджень України.

Зокрема внесено зміни до Положення про Національний фонд досліджень України, Порядку формування та використання коштів Національного фонду досліджень України та Порядку конкурсного відбору та фінансування Національним фондом досліджень проєктів з виконання наукових досліджень і розробок.

Відтепер Національний фонд досліджень України отримав можливість проведення конкурсів відповідно до порядку, який включатиме всі напрями грантової підтримки, визначені Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність», зокрема для розвитку матеріально-технічної бази закладів вищої освіти та наукових установ, а також їх дослідницької інфраструктури, наукової мобільності, підтримки молодих вчених та популяризації науки.

Окрім розблокування усіх напрямів грантової підтримки важливим досягненням стало надання можливості Фонду проводити двосторонні та багатосторонні конкурси за участю закордонних фондів, установ, організацій тощо. Це рішення стане каталізатором міжнародного співробітництва між Фондом та закордонними партнерами.

Найближчим часом очікується оголошення Фондом першого спільного конкурсного відбору наукових проєктів разом з Швейцарським національним науковим фондом (Swiss National Science Foundation). Також Фонд вже розпочав активну роботу з провідними організаціями США, Польщі, Естонії, Латвії та Литви для підтримки української наукової екосистеми шляхом розробки спільних багатосторонніх ініціатив та залучення фінансування з-за кордону.

Прийняття акту надасть додаткові можливості для наукової спільноти, сприятиме ефективній діяльності Фонду, вдосконаленню процедури проведення Фондом конкурсних відборів проєктів та широкій участі Фонду у міжнародному науково-технічному співробітництві. З текстом постанови можна ознайомитися за посиланням.