A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українські учні тестують навчання за допомогою віртуальної та доповненої реальностей

Опубліковано 25 липня 2023 року о 14:40


Пілотний проєкт застосування технологій віртуальної (VR) та доповненої (AR) реальностей для шкільного навчання успішно апробують у різних регіонах України понад три місяці.

Учні 7-11 класів Тернополя, Луцька, Хмельницького і Кам’янець-Подільського вже проводять лабораторні роботи з фізики за допомогою шоломів віртуальної реальності і спеціального програмного забезпечення, яке «оживляє» підручник. Навчаються у приміщеннях освітніх хабів, куди приходять за графіком зі своїм класом та вчителем чи вчителькою фізики. Новий формат навчання надає реальне уявлення про предмети, матерії, явища і закони. Його позитивно оцінили як учні, так і вчителі.

«Ми дуже раді, що такі новітні технології запроваджуються у навчальний процес в Україні і наша область стала однією з перших, в якій учні змогли спробувати навчатися за допомогою віртуальної та доповненої реальностей. Цей проєкт викликав справжній ажіотаж — класи записувалися за декілька тижнів», — зазначила директорка Департаменту освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Хома.

Під час занять учні занурювались у віртуальний світ планет сонячної системи, виконували експерименти, використовуючи закон Ньютона, проводили корисні досліди за навчальною програмою.

«За результатами уроку наші учні отримали нове уявлення щодо тем, які вони вивчали до цього лише за підручниками, що сприяє значно ліпшому засвоєнню навчального матеріалу. Технічне застосування гаджетів і програм віртуальної та доповненої реальності для відтворення навчальних матеріалів не спричинило складності ані для дітей, ані для вчителів. Ми вдячні Міністерству освіти і науки України та Асоціації інноваційної та цифрової освіти за таку можливість», — говорить учителька фізики Хмельницького колегіуму Оксана Демешко. 

Нині на спеціальній платформі вже є 200 інтерактивних тривимірних лабораторних та практичних робіт з фізики за програмою Міністерства освіти і науки України. Нові матеріали з'являтимуться на платформі поступово, щоб розкрити всі предмети і теми, які вивчають у школі.