A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Українські deep tech-стартапи можуть отримати грант на проєкт до 10 тисяч євро

Опубліковано 22 грудня 2023 року о 15:25


20 грудня Пан'європейський консорціум, до складу якого входять відомі технологічні, фінансові та бізнес-компанії, підписав грантову угоду з Європейською інноваційною радою (EIC) на суму 20 мільйонів євро. Кошти від EIC спрямують для ініціативи «Seeds of Bravery» (UASEEDs), яка створена для підтримки української технологічної екосистеми. У межах ініціативи стартапи зможуть подати заявку на отримання інноваційних послуг у розмірі до 10 тисяч євро на проєкт. Цей грант надається, щоб допомогти компаніям вдосконалити свою бізнес-модель, бізнес-план або стратегію зростання.

Також із запланованого бюджету 12 мільйонів євро виділили для підтримки українських стартапів, що розвиваються у сфері deep tech-інновацій — ті, що спрямовані на розроблення глобальних технологічних рішень. Стартапи зможуть податися на отримання 5 видів підтримки та залучити сумарно 60 тисяч євро.

Напрями підтримки:

  • інноваційні послуги (до 10 тис. євро);
  • підприємництво (до 25 тис. євро);
  • deep tech-інкубація (до 25 тис. євро);
  • відбудова України (до 25 тис. євро);
  • масштабування deep tech-технологій (до 50 тис. євро).

Мета «Seeds of Bravery» — не лише надати підтримку, але й допомогти українським стартапам залучити додаткові інвестиції, просунути українські проєкти, навчити підприємців виходити на міжнародні ринки та інтегрувати українські інновації в європейську мережу.

Проєкт також планує запровадити більше інноваційних послуг: аналіз прав інтелектуальної власності та патентів, пілотування користувацького досвіду, тестування попиту або пілотування, аналіз / валідація ринку, послуги з інтернаціоналізації (участь у конференціях, ярмарках та місіях), послуги з управління портфелем та відносини з інвесторами, планування та цифрові інструменти для краудфандингових кампаній (акціонерного капіталу).
Крім того, ініціатива «Seeds of Bravery» зосереджується на розвитку жіночого підприємництва. Її ціль — щонайменше 20% стартапів, які будуть брати участь в ініціативі, засновані або очолювані жінками.

Детальніше про умови.

Подати заявку.

Що це дає науковому сектору?

Щоб стати конкурентоспроможнішими на міжнародній арені та мати перевагу над ворогом у війні, Україні критично необхідні інновації та технології. На це сьогодні спрямовується державна політика. Сьогодні виклик для держави — створити найзручніші умови для бізнесу, стартапів, науковців, інвесторів та міжнародних партнерів з метою створення інновацій, які критично важливі для відбудови та підтримки процесу трансформації України.

У 2024 МОН планує провадити активну роботу з трансформації вищої освіти та наближення її до європейських стандартів. ЗВО мають стати осередками для розвитку інновацій, де студенти зможуть здобувати актуальні та релевантні знання й навички, будувати та випробовувати свої ідеї, створювати власні проєкти. Забезпечення якісної освіти у сфері науки, технологій та інженерії є важливим елементом політики підтримки інновацій, оскільки кваліфіковані кадри є передумовою інноваційного розвитку та ключовим елементом у створенні нових технологічних рішень. Для цього необхідно посилювати підприємницьку складову в освіті, а також розвивати партнерство з бізнесом.