A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Ухвалено нову Галузеву угоду в межах пленуму ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

Опубліковано 20 травня 2021 року о 12:15


У середу, 19 травня 2021 року, між Міністерством освіти і науки України та Профспілкою працівників освіти і науки України було ухвалено нову Галузеву угоду. Церемонія підписання відбудеться найближчим часом. Захід проходив на платформі ZOOM у межах пленуму ЦК Профспілки. У ньому взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, заступник Міністра Світлана Даниленко, Голова Профспілки Георгій Труханов, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

На порядок денний було винесено наступні питання:

  • стан виконання Галузевої угоди між Міністерством та ЦК Профспілки на 2016-2020 роки та схвалення проєкту документу Галузевої угоди між Міністерством та ЦК Профспілки на 2021-2025 роки;
  • формування рад Центрального комітету Профспілки;
  • затвердження Регламентів пленуму та засідання президії ЦК Профспілки.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму виступі зауважив, що нова Галузева угода має понад 15 нових пунктів, які будуть втілюватися у життя спільно з профспілкою.

«Важко виділити позиції в новій Галузевій угоді, які мають пріоритетне значення. Вони всі важливі. Тому щиро дякую нашій Профспілці, щиро дякую колегам, які спільно з Міністерством напрацювали нову Галузеву угоду, із задоволенням її підпишу», – зауважив Сергій Шкарлет.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, своєю чергою, привітав освітян із напрацюванням документа, який ілюструє дієвий і ефективний соціальний діалог між Профспілкою та профільним Міністерством. 

«У нинішніх кризових умовах, спричинених COVID-19, важливо зберегти надбання, які були. Це завдання №1», – сказав Голова ФПУ, додавши, що у пропонованій до підписання угоді примножено і закріплено гідний рівень захисту прав.

Голова Профспілки Георгій Труханов підкреслив, що саме шлях соціального діалогу буде й надалі пріоритетним у взаєминах з Міністерством освіти і науки України при розв’язанні нагальних проблем функціонування освітньої галузі, створення гідних умов праці та навчання спілчан.

Також учасники заходу розглянули питання формування рад ЦК Профспілки та затвердження Регламентів пленуму і засідання президії ЦК Профспілки. З усіх питань порядку денного було ухвалено відповідні постанови.

Довідково.

Галузева угода між ЦК Профспілки з Міністерством, що була укладена в листопаді 2016 року, мала зміни і доповнення, зокрема у зв’язку з ухваленням нової редакції закону «Про освіту» та з метою посилення соціального захисту в період карантину – у грудні 2020 року. Про хід реалізації відповідних положень Галузевої угоди неодноразово йшлося на пленумах та засіданнях президії ЦК, а також на IХ з'їзді Профспілки. Захисні положення Галузевої угоди використовували організації на місцях при вирішенні питань, пов'язаних з трудовими договорами, оплатою праці, робочим часом та часом відпочинку, визначенням додаткових соціальних пільг та гарантій. Вони є основою для укладення угод в територіях та колдоговорів безпосередньо в закладах освіти. Відповідні угоди було укладено в переважній більшості областей, міст та районів і діють майже у 23 тисячах закладів освіти.

Нагадаємо, 19 травня 2021 року в межах ініціативи Першої леді Олени Зеленської підписано Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю з метою реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування в рамках реформування системи шкільного харчування. Сторонами підписання документа виступили Перша леді України, Міністерство освіти і науки, UNICEF та Посольство Швейцарської Конфедерації.